To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nici, nitki i niteczki... - Altin Basak

Leśny Duch - Wto 13 Maj, 2008 13:01
Temat postu: Altin Basak
Witajcie!
Chciałabym kupić włóczkę Altin basak (cienką)/ Powiedzcie, czym się różni klasik od stokrotki itp.? Do czego nadaja się poszczególne rodzaje i jakie macie z nimi doświadczenia?
Chciałabym zamówić w pasmanterii Andrzej - czy zamieszczone tam zdjęcia odpowiadają rzeczywistości?
http://www.andrzej.istore...7526,33738.html
Pozdrawiam!Smile

Eve - Wto 13 Maj, 2008 13:40

Altin Basak Klasik jest naprawdę cieniutki. Ja robię szydełkiem 1.1. Robiłam kilka rzeczy z niego, między innymi topik, poncho i sukienkę (do podglądnięcia w albumie). Ze stokrotką nie miałam do czynienia, jednak na pewno jest to grubsza nitka.

Co do kolorów: aktualnie robię z czerwonego, który jest troszeczkę jaśniejszy niż tutaj na zdjęciu .

atteloiv - Wto 13 Maj, 2008 17:27

http://www.allegro.pl/ite...ak_90_gram.html z takich nici robiłam taką sukienkę http://picasaweb.google.p...077443082778082 poszło niecałe 3 motki
Małgosia G. - Wto 13 Maj, 2008 18:14

Kordonek stokrotka ma luzniejszy splot niz Klasik. Jest on "siostra"kordonkow Kaja i Snehurka, choc sama nitka jest gladsza od snehurki.

Klasik jest cienszy i troche sztywniejszy. Latwiej sie go krochmali. Uzywaja go do bielizny z Koniakowa. Zdjecia odpowiadaja rzeczywistosci, ale wszystko zalezy od ustawien monitora.

Eve - Wto 13 Maj, 2008 20:11

atteloiv, ta nitka z Allegro to nie jest Basak Klasik, tylko Maxi. Maxi jest sporo grubsza od Klasika.
Klasik jest tutaj: http://www.allegro.pl/ite...k_100_gram.html

Leśny Duch - Wto 13 Maj, 2008 21:59

Wielkie dzięki!
Możecie mi jeszcze powiedzieć, czy farbują w praniu?
Pozdrawiam!

Leśny Duch - Wto 13 Maj, 2008 22:03
Temat postu: nitka do delikatnej roboty
Witajcie!
Poszukuję bardzo cienkiej nitki do delikatnej roboty (wzór z taśmy). Zainteresował mnie basak klasik - wielkość idealna, lecz poszukuję hmm mozę nietypowych kolorów: srebrnego, złotego, kości słoniowej lub kawy z mlekiem.
Znalazłam Kirlangic, ale to poliester - wolałabym bawełnę. Jednak proszę o odpowiedź - jak się sprawują?

Może jednak istnieja bawełniane basaki w tych kolorach? A może inna firma produkuje ładne, cienkie nitki?
pozdrawiam i dziękuję za radę!

uska3 - Śro 14 Maj, 2008 09:21

Leśny duszku może DMC Petra nr8 będzie dobra , cieniutka bawełenka i ma masę kolorków , tylko cena dosyć wysoka nie wiem . Cieniutki jest też kordonek turecki Reksor (90%bawełny) tylko nie jestem pewna czy posiada srebrny czy tylko kolory melanżowe hmm
Leśny Duch - Śro 14 Maj, 2008 19:38

Uska dziękuję! Reksor biało-srebrny jest idealny!Very Happy Jeszcze obejrzę basaki (otrzymam próbnik) i zdecyduję! WIelkie dzieki za pomoc wesoło mi
uska3 - Czw 15 Maj, 2008 10:29

proszę bardzo cmoknięcie
doorcia - Wto 20 Maj, 2008 16:14

Małgosia G. piszesz, że Klasik używają do bielizny z Koniakowa, a przecież bielizna ta jest bardzo kolorowa... Klasik niestety ma bardzo ograniczoną gamę kolorystyczną, spotkałam się tylko z czerwonym, czarnym, białym, beżowym i niebieskim... a szkoda bo to bardzo dobra nitka!
Eve - Wto 20 Maj, 2008 16:49

doorcia, Klasik ma sporo kolorów. Tutaj jest karta kolorów. Nawet cieniowane są.
Małgosia G. - Wto 20 Maj, 2008 19:43

doorcia napisał/a:
Małgosia G. piszesz, że Klasik używają do bielizny z Koniakowa, a przecież bielizna ta jest bardzo kolorowa... Klasik niestety ma bardzo ograniczoną gamę kolorystyczną, spotkałam się tylko z czerwonym, czarnym, białym, beżowym i niebieskim... a szkoda bo to bardzo dobra nitka!

Motki 100gramowe mają ograniczoną ilość kolorów, ale 20 g są w większej ilości barw. Dystrybutor nawet reklamuje się jako dostawca na koniakowskie wyroby.

Ja z klasika robiłam podwiązki, stringi, serwetki, aniołki, gwiazdki, biżuterię szydełkową, nawet ubranka na pisanki.

doorcia - Śro 21 Maj, 2008 13:35

aha! dziękuję za tę istotną informację Małgosia G.
doorcia - Śro 21 Maj, 2008 13:41
Temat postu: pasmanterie w Krakowie
nie ma takiego wątku, więc podziele się tą informacją tutaj, polecam hurtownie pasmanteryjną w Krakowie na ul. Łagiewnickiej, co prawda trzeba kupić całą paczkę no ale przecież się nie zmarnuje... duży wybór i przystępne ceny! przy okazji pozdrowionka dla "Małej"!
Małgosia G. - Śro 21 Maj, 2008 17:29

Cieszę się, że mogę pomóc. W kordonkach Altin Basak (MAXI, Stokrotka, Klasik, Rexor, Miya) jestem oblatana, jak coś trzeba to chętnie pomogę.
Leśny Duch - Wto 27 Maj, 2008 20:20

Witajcie!
Czy możecie poradzić szydełko do:
-klasika
-miyi?

Eve - Śro 28 Maj, 2008 20:41

Leśny Duch, z klasika robię szydełkiem 1.1 mm (Tulip). Czasami 1.25.
Pozdrawiam

Leśny Duch - Śro 28 Maj, 2008 21:01

Dziękuję!Smile
Krulik - Czw 29 Maj, 2008 10:58

Leśny Duch, miyi jeszcze nie używałam, ale robiłam z camilli, która jest podobna i do niej trzeba szydełko co najmniej 2,3 ale ja zwykle trochę większe używam żeby nie była za sztywna robótka
Małgosia G. - Czw 29 Maj, 2008 15:34

Do Miyi używam szydełka 3 i 3,5. Czteromilimetrowe już jest za grube. Poza tym, mimo że bardzo lubię szydełka bambusowe do tej włóczki ich nie polecam. Mi z Miyi robi sie
najlepiej szydełkiem aluminiowym.

Krulik - Czw 29 Maj, 2008 21:14

Małgosia G., napisz coś więcej o tej Miyi, bo chcę sobie jej więcej kupić i nie mogę się zdecydować. Czy ona rzeczywiście jest podobna do Camilli i czy rzeczy wychodzą mięciutkie, bo dla synka chcę podziergać?
Małgosia G. - Nie 01 Cze, 2008 22:24

Miya jest trochę bardziej miękka od Camilli. Ale tak troszeczkę, choć czuć różnicę w dotyku nawet w motku. Też teraz robię z niej sweterek dla synka. Druty 3,5 to maksimum, chyba że robisz bardzo ciasno to mogą być czwórki, ale nie polecam. Bawełna jest cięzka (125 m na 50 g) i gładka, dlatego nadaje się na sweterki z elementów, bo ładnie się układają. Na drutach się nie mechaci, ale trzeba robić równiutko. Ma dużo kolorów, więc jest w czym wybierać.

http://www.bafpol.pl/bafp...rdonki_miya.jpg

Moja ostatnia robótka z Miyi wyglada tak

szydełko aluminiowe 3,5 (tak było w opisie). Poszło mi cztery motki, ale calutkie.

Pierze się dobrze.

Krulik - Pon 02 Cze, 2008 11:21

Małgosia G., super to bolerko wygląda. Dziękuję za info. Chyba sobie zakupię zapasik miyi, bo właśnie widziałam tę masę kolorków wesoło mi Tylko szydełko większe kuszę sobie kupić bo akurat 3 nie mam. Za to druty 3,5 mam właśnie w celach synkowo-sweterkowym:) Już się nie mogę doczekać hopla
Małgosia G. - Pią 06 Cze, 2008 23:33

Dziękuję za miłe słowa. Chcę jeszcze jedno zrobić dla siostry na urodziny. Zastanawiam się tylko nad kolorem.