Komputer nie gryzie - chcę podłaczyc do internetu 2 komp w domu
Nutilka - Pią 21 Gru, 2007 07:58 Temat postu: chcę podłaczyc do internetu 2 komp w domu Witam
mam pytanie...chcialabym podlączyc w domu 2 komputer do internetu ,ale nie bardzo wiem jak to zrobic
mam siec osiedlowa LAN predkość srednia to 300 kb/s
w necie widzialam b. duzo róznych routerów ale nie mam zielonego pojecia jaki mam kupić?
Pomocy
Don Emilio - Sob 22 Gru, 2007 17:43 Temat postu: Re: chcę podłaczyc do internetu 2 komp w domu
| Nutilka napisał/a: | Witam
mam pytanie...chcialabym podlączyc w domu 2 komputer do internetu ,ale nie bardzo wiem jak to zrobic
mam siec osiedlowa LAN predkość srednia to 300 kb/s
w necie widzialam b. duzo róznych routerów ale nie mam zielonego pojecia jaki mam kupić?
Pomocy  |
Jaka to sieć jest ???
Z jakiej firmy ???
Nutilka - Nie 23 Gru, 2007 12:51
Dziekuje za zainteresowanie:)
z tego co wiem dostawca do naszej osiedlowej sieci jest Netia
pozdrawiam
seremity - Nie 23 Gru, 2007 13:58
Napisałaś trochę za mało na temat swojej sieci. Jest kilka możliwości:
1. Dostawca zgadza się na podłączenie 2 komputerów (bez dodatkowych opłat), czyli dostaniesz od niego dwa IP (przez DHCP lub stałe) , wtedy wystarzy ci switch, nie potrzebujesz routera, bo chcesz tylko rozdzielić sygnał, być może przyda się jeszcze skrosowany kabel sieciowy, ale to zależy od switcha
2. Dostawca nie da Ci 2 IP, wtedy potrzebujesz router, który umie tworzyć własną podsieć, czyli taki obsługujący NAT. Jeżeli masz dynamicznie przydzielane IP (przez DHCP) to dodatkowo router musi być klientem DHCP, wygodnie jest też aby był serwerem DHCP, ale nie jest to konieczne.
Dodatkowo pragne uprzedzić, że nie jest to całkowicie przezroczyste dla dostawcy i może on wyśledzić, że używasz 2 kompów.
Chyba najlepiej by było pójść do jakiegoś sensownego sklepu komputerowego i dowiedzieć się na miejscu. Hipermarketów w tym względzie nie polecam.
|
|
|