To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Podstawy - KORALIKI W ROBÓTKACH

doorcia - Nie 09 Paź, 2005 15:30
Temat postu: KORALIKI W ROBÓTKACH
moje pytanie brzmi: jak wpleść do robótki koraliki, skoro nie da się ich nawlec na pojedyńczą nitke zwiniętą w kłębek?
Anna B. - Nie 09 Paź, 2005 17:35

A dlaczego się nie da ich nawlec? Nici za grube, czy zapomniałaś nawlec przed rozpoczęciem robótki?
dzina - Nie 09 Paź, 2005 18:36

Najpierw nawleka się wszystkie potrzebne koraliki na nitkę roboczą .Jeśli ma powstac określony wzór to przeciąga się je w odwrotnej kolejnoości .Podczas wrabiania koralików są zawsze na lewej stronie robótki dlatego mocuje się je w rzędach powrotnych. Wrabianie koralików półsłupkami: Przysunąc koralik blisko oczka i wkłuc szydełko .Za koralikiem narzucic nitkę i przeciągnąc jedną pentelkę.Ponownie narzucic nitkę i przeciągnąc ją przez obie pentelki leżące na szydełku .Koralik znajduje się po lewej stronie.Koraliki wrabiane są naprzeminnie-co 3 oczka i co 3 rzędy.
doorcia - Pon 10 Paź, 2005 21:45

dziękuje dzina, bardzo mi się to przyda!
ostatek7 - Czw 06 Lip, 2006 11:16
Temat postu: Wrabianie koralików
Obrazkowy kurs wrabiania koralików:
koralik nałożyć na szydełko:

przewlec pętelkę:

zrobić półsłupek:

i gotowe:

Jeśli coś nie jest jasne - moja małpa ostatek7@wp.pl trochę się nudzi - bezrobotna jest ostatnio.
Pozdrowia i życzy sukcesów w koralikowaniu - Wasza Baba Jaga.

siostry - Pią 07 Lip, 2006 12:32

cmoknięcie dzięki za szybki kurs koralikowy Smile Na pewno się przyda nie tylko nam

bye bye Aga i Ania

Ela - Pią 07 Lip, 2006 14:06

Jest jeszcze inny sposób, np. gdy masz koraliki z maleńką dziurką.
Nawlekasz je wtedy na osobną nitkę (jeśli będzie cienka, to musi być naprawdę mocna) i przerabiasz robótkę dwoma nitkami, tą właściwą i tą z koralikami, a koraliki rozmieszczasz tak jak potrzebujesz.
Chyba dość jasno to opisałam?

Pozdrawiam
Ela

Aelzbieta - Sob 08 Lip, 2006 00:01

Elu dzięki za radę, nigdy na to bym nie wpadła uklon uklon uklon uklon
Jak proste sprawy mogą człowiekowi życie ułatwić

ijkp - Pią 25 Sie, 2006 10:25
Temat postu: Pomocy z drucikiem
Dziewczyny mam pytanie. Skad bierzecie druciki do robienia? Ja kiedys miałam do robienia drzewek ale.. smiech na sali z jakichś kabli telefonicznych, które były owinięte w gumową otoczke itd... Smile Ale to były początki. Kiedyś kupiłam na allegro ale nie nadawał sie Sad