Przetwory - Marmolady, dżemy, konfitury
iwi - Śro 25 Lip, 2007 09:38 Temat postu: Marmolady, dżemy, konfitury Właśnie wczoraj cały dzień spędziłam na robieniu marmolady z jabłek.
I wyszła tak pyszna, że muszę się komuś pochwalić przepisem
Marmolada miętowa z jabłek
1 kg jabłek
15 dag świeżych listków mięty
70 dag cukru
sok i skórka z 2 cytryn
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i drobno pokroić.
Zalać wodą z sokiem z cytryny i zostawić na 2 godziny.
Dodać posiekane listki mięty i skórkę cytrynową.
Gotować stale mieszając około 30minut, a następnie przetrzeć
przez sito, dodać cukier i kilka całych listków mięty.
Dogotować na maleńkim ogniu, aż masa zgęstnieje.
Marmoladę wlać do wyparzonych słoików i zamknąć ją wyparzonymi pokrywkami.
(Małgorzata Caprari "Pikantne i słodkie przetwory domowe")
Od siebie dodam, że dałam trochę mniej cukru (60dag).
A że mięty, jak się okazało, świeżej już nie mam, dałam parzoną:
2-3 torebki zaparzyłam w pół szklanki wody i dodałam potem
tą "herbatkę".
Polecam. Jest pyszna ta marmolada, taka cytrynowo-miętowa.
I proszę o jakieś Wasze przepisy na dżemy, konfitury i marmolady.
Już niedługo śliwki, brzoskwinie, winogrona...
dom_Klary - Śro 25 Lip, 2007 17:43
No właśnie, JUŻ CZAS.Zgromadźmy może w jednym miejscu przepisy na przesmaczne przetwory, sprawdzone we własnej kuchni, przepisy, które być może zainspirują do powrotu babcinych praktyk-smacznie, zdrowo i własnoręcznie.Mam mało czasu, ale konfiturki z wisienek w piwniczce już są, doskonałe do budyni, tortów i pałaszowania z łakomstwa.
Konfitura z wiśni
I kg. wiśni-wydrylowanych, 1kg. cukru, 0.25l. wody.
Wodę z cukrem zagotować.Na wrzący syrop włożyć owoce i ogrzewać do zagotowania.Delikatnie potrząsając rondlem gotować na słabym ogniu ok.1/2 godz.Pozostawić do następnego dnia w chłodnym miejscu.Na drugi dzień ponownie gotować na wolnym ogniu wstrząsając od czasu do czasu, aż owoce staną się szkliste.Gorące konfitury włożyć do wyprażonych słoiczków, przykryć pokrywką i od razu zamknąć.
Pychotka, konfiturka rewelacyjna, zawsze kładzie na kolana i wszelakiego zastosowania.Dodana do wódeczki załatwiła już niejedno przyjęcie.
Pozdrawiam i proszę o nieskomplikowane przepisy, w kuchni jestem niestety matołkiem /nie ubliżam koziołkowi/, mam mało czasu, ale kocham dobre rzeczy i smaczne potrawy.
SoWa - Nie 12 Sie, 2007 18:46
Dokładnie wg przepisu Domu Klary robię konfitury również z truskawek i śliwek.
W przyszłym roku spróbuję marmolady z miętą, bo w tym roku mam klęskę urodzaju i brakuje mi i słoji i miejsca na półkach.
Mam 2 bardzo dobre przepisy - jeden na sok z aronii a drugi z wiśni. Podam , jak poszperam w notatkach, bo nie chcę czegoś przekłamać.
SoWa - Śro 15 Sie, 2007 08:58
no wreszcie odnalazłam!
SOK Z ARONII
6 szklanek aronni rozgnieść, połączyć z 3l wody i 100 liściami (liśćmi?) z wiśni lub malin, zostawić na 24 godz.
Gotować 10 min. , przecedzić i dodać 1,5 kg cukru i 2,5 łyżeczki kwasku cytrynowego. Ponownie gotować 10min., gorące wlać do słoików, zakręcić i gotowe!!!
:heeej: Powodzenia i smacznego!!! :heeej:
sara - Śro 15 Sie, 2007 12:58
A to moj przepis na sok z aroni
--2.5- 3 kg aroni
-- 200-300 lisci wisni
-- 3 kg cukru
-- 3.5 l. wody
-- 1 kwasek cytrynowy
wode ,aronie i liscie wisni gotowac 0.5 godz. przecedzic .Do soku dodac cukier i kwasek zagotowac ponownie i gorzce wlewac do butelek.
Sok ten robie od paru lat jest naprawde smaczny i klarowny czyli bez zadnych osadow na dnie butelki . Co do lisci wisni nie licze ich az tak dokladnie daje na oko .A liscie pozbawiaja sok cierpkiego smaku ktory ma aronia
sara - Śro 15 Sie, 2007 13:07
I jeszcze ARONOWKA do ktorej przymierzan sie jutro tez wyprobowana mocna i smaczna
---30 lisci wisni z ogonkami
--- 400 owocow aroni
--- 2 l.wody
Wszystko zagotowac i od momentu wrzenia gotowac 20 min.Nastepnie ostudzic i odcedzic ,owoce z liscmi wydusic.
Dodac 2 kwaski cytrynowe ,1 kg cukru ponownie zagotowac-ostudzic. I na koniec dodac 1 l spirytusu.
P.S co do liczenia aroni zwykle doliczam do 200sz i waze i wtedy waze nastepne 200 wychodzi szybciej no i przy pracach z aronia wskazane sa rekawiczki
zycze owocnej pracy
SoWa - Pią 17 Sie, 2007 08:20
proponuję konfitury z bananów :
3 kg bananów (nie obierać zbyt wcześnie, bo ciemnieją)
1,5 kg cukru
sok z 1 pomarańczy i z 1 cytryny
3 szklanki wody
do garnka wlać wodę, soki i wsypać cukier, od zawrzenia gotować 5 min., wrzucić banany pokrojone w krążki i smażyć ( przez pierwsze 15 min. poruszając naczyniem).Doprowadzić do zgęstnienia, gorące wkładać do słoików, zamknąć i " pod kocyk".
Mają ogromną zaletę ( oprócz pięknego wyglądu i wybornego smaku) - można z każdym założyć się o wszystko, bo i tak nikt nie zgadnie, co je!!!!!!!
SoWa - Nie 26 Sie, 2007 13:35
chcę się podzielić moimi doświadczeniami z sokiem z aronii - jeden robiłam wg powyższego przepisu, drugi tradycyjnie w sokowniku z mrożonej aronii i zdecydowanie lepszy smakowo wyszedł ten pierwszy ( w którym są liście). Tego zdania jest też moja rodzina. I jakoś nawet mniej pracy w tym wariancie.
A jak Wam sok wyszedł?
Runa - Pon 27 Wrz, 2010 12:17
a na czasie jeszcze śliwki, polecam nutellę ze śliwek, pychota
2,5 kg śliwek
1 kg cukru
2 cukry waniliowe
200 g kakao - najlepsze jest Deco Morreno z wiatrakami
Śliwki przekręcić przez maszynkę i smażyć 2 godziny razem z cukrem. Sporo odparuje.
Dodać cukry waniliowe i kakao. Jeszcze smażyć 1/2 godziny i gorące kłaść w słoiki.
Pychota
Gdyby miał ktos ciekawy przepis na malinki w słoiki to poproszę
Kręciołek - Wto 02 Lis, 2010 14:07
No to obiecany przepis:
Dżem dyniowo-jabłkowo-pomarańczowy
1,5 kg obranej i oczyszczonej dyni
1,5 kg obranych i pokrojonych jabłek
0,5 kg pomarańczy
20 dkg cukru żelującego
1 galaretka pomarańczowa
kwasek cytrynowy
cukier do smaku
Dynię zasypać 1 szklanką cukru i 2 łyżeczkami kwasku cytrynowego i pozostawić na kilka godzin aż puści sok. Po tym czasie (można np. na drugi dzień) przełożyć ją do dużego garnka i smażyć na małym ogniu aż będzie szklista. Wtedy dodać jabłka i pomarańcze i smażyć powoli tak długo aż owoce będą się rozpadać. Wsypać galaretkę i cukier żelujący, ewentualnie dodać zwykłego cukru do smaku. Gorący dżem przełożyć do słoików i krótko zapasteryzować.
Haniaga - Czw 23 Sie, 2012 12:57
Moja aronia w tym roku tak obrodziła ,że prawie dopadła mnie "klęska " urodzaju.
Chciałabym zrobić dżem . Do tej pory robiłam w połączeniu z jabłkami.
Może znacie sprawdzone przepisy .
I czy słyszałyście o zamrażaniu na 24 godz.owoców aronii aby straciły goryczkę?
Pozdrawiam
Hania
Runa - Czw 23 Sie, 2012 18:27
ja zawsze zamrażam aronię i jarzebinę zanim zaczne przetwarzać
elcja27 - Wto 27 Sie, 2013 20:52
a to moje wynalazki - dżem agrestowo-miętowy i dżem różany
tylko nie wiem czemu wyszło przewrócone zdjęcie, ale trudno.
Może ktoś pokusi się o zgadniecie z czego tak naprawdę są te dżemy? mała podpowiedź - bazą w obu przypadkach jest to samo warzywo
ksanty - Czw 05 Wrz, 2013 19:08
O choinka to już moja druga wygrana
dopiero co doszła panna slonecznikowa
Runa - Czw 05 Wrz, 2013 21:25
Ja w tym roku poza tradycyjnymi dżemami i konfiturami troszkę też robię 'nowości" i tak własnie skoćzyłam przed chwilką dżem bananowy z bazylią
poza tym mam nutelle ze śliwek
dżem z nektarynek
konfiturę ze śliwek z pomarańczą i cynamonem
dżem z mango z imbirem
i na tym jeszcze nie koniec mam jeszcze kilka pomysłów ale czasu niestety mało
Krakowianka - Wto 17 Wrz, 2013 18:32
chciałam wrzucić przepis na coś pysznego ze śliwek
2kg śliwek węgierek /takie jak na powidła/
ok.70dkg cukru
1 łyżka ciemnego kakao
1 tabliczka gorzkiej czekolady
wypestkowane śliwki smażyć by odparowały można użyć blendera i zmiksować na jednolitą masę
/ja tak robię/ dodać cukier potem kakao i połamaną czekoladę i gotującą się masę włożyć do czystych wyparzonych i suchych słoików /ja po umyciu wkładam słoiki do piekarnika/
zakręcamy i na pokrywkę.... z tej porcji wychodzi niewiele ale zapewniam pyszne aaa...... co do cukru to można dodać w/g uznania
elcja27 - Sob 21 Wrz, 2013 21:29
Dżem agrestowo-miętowy z kabaczka.
1 młody duży kabaczek
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
1 galaretka agrestowa
kilkanaście świeżych listków mięty
na czubek łyżeczki kwasku cytrynowego.
Kabaczek obrać, wydrążyć pestki, pokroić i dusić w szklance wody do miękkości. można potraktować blenderem lub przetrzeć przez sito. Listki mięty umyć i poszarpać na drobne kawałki. Kabaczek przesmażyć z cukrem i miętą, zdjąć z ognia, dodać galaretkę i kwasek, dokładnie wymieszać, aż się galaretka rozpuści. Natychmiast nakładać do słoików, zakręcić i ustawić do góry dnem do wystygnięcia.
Nie pasteryzować!
Z tej proporcji wychodzi około 1,25 litra dżemu.
Niestety, dżem ten nie nadaje się do dłuższego przechowywania
Runa - Sob 21 Wrz, 2013 21:34
Ciekawy przepis, pewnie wypróbuję bo lubię takie eksperymenty
|
|
|