To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nici, nitki i niteczki... - Farbowanie wloczek

LadyKingfisherg - Wto 27 Mar, 2007 13:22
Temat postu: Farbowanie wloczek
Mam takie pytanko poniewaz przegladajac kiedys jakies blogi znalazlam zdjecia,gdzie kobitki farbowaly wloczki na kilka kolorow,z takiej potem wloczki robily przepiekne modele roznokolorowe. W zwiazku z tym chcialabym zaczerpnac jakichkolwiek informacji na ten temat,jak wyglada takie farbowanie,jaka wloczka jest do tego najlepsza i przede wszystkim gdzie mozna dostac takie farby do kolorowania nici.Za kazda odpowiedz bede wdzieczna cmoknięcie
evita - Wto 27 Mar, 2007 13:55

Nigdy nie farbowałam włóczek ale jakiś czas zajmowałam sie malowaniem jedwabiu więc wiem napewno, że najlepiej przyjmują barwnik włókna naturalne czyli bawełna, wełna, jedwab itp. Chętnie też dowiedziałabym sie o tym czegoś więcej.
LadyKingfisherg - Wto 27 Mar, 2007 15:43

znalazlam cos takiego
http://hermioninaknits.bl...ksperyment.html
i jesteem ciekawa czy to by wyszlo z takimi typowo polskimi oranzadkami w proszku,jakby co poprosze kuzynke moze mi przesle te Kool-Aid hahahihi

LadyKingfisherg - Wto 27 Mar, 2007 15:51

http://www.knitty.com/ISS...dyeyourown.html
i jeszcze tutaj ale instrukcja po angielsku

Jumelle - Wto 27 Mar, 2007 16:16

hmm myślę że zwykłymi barwnikami spożywczymi też dałoby się to zrobić, ale materiał musi być 100% naturalny bo taki najłatwiej wchłania kolor. kiedyś moja babcia farbowała wełnę barwnikami do materiałów kupionymi w sklepie chemicznym, rozpuszczała je w garze chwilę gotowała a potem utrwalała to octem i suyszuła na snurze a potem pomagałam jej to zwijać.
evita - Wto 27 Mar, 2007 16:32

Podobnie jak z oranżadkami można zrobic z pomocą bejcy rustykalnej do drewna, do kupienia w każdym sklepie budowlanym i z farbami. Jest duży wybór kolorów, można je mieszać i rozcieńczać wodą dla złagodzenia koloru. Po wysuszeniu, włóczkę trzeba dokładnie wyprać w wodzie z dodatkiem octu. ważne żeby bejca była rozpuszczalna w wodzie a nie rozpuszczalnikach bo taka sie nie nadaje lakierobejca tymbardziej wesoło mi . Zaletą tego sposobu jest to,że kolory są intensywne i jest ich dużo
marzena712 - Wto 27 Mar, 2007 17:06

Sama kiedyś farbowałam bluzeczkę w takim barwniku który kupiłam w sklepie chemicznym,są one do nabycia w róznych kolorach,tak jak napisała evita najlepiej przyjmują kolor naturalne nitki.
LadyKingfisherg - Wto 27 Mar, 2007 17:54

marzena712, evita, Jumelle, przepieknie Wam dziekuje za pomoc i rady,jutro moze sie wybiore poszukac tych barwnikow bo strasznie mnie korci zeby sobie ufarbowac bawelne na swoje ukochane kolorki wesoło mi
blush - Czw 23 Sty, 2014 15:16

Witam, widzę, że w tym temacie coś zamarło a ja nie odnalazłam podobnego tematu więc bez sensu zakładać nowy skoro jest tutaj stary Smile więc się podpinam Wink
Chciałam się Was poradzić czy włóczka Kid mohair biała o zawartości 70% Kid mohair i 30% Poliamide nada się do farbowania? Bo chciałam sobie sama coś zafarbować.

Czytałam w bodajże archiwum tutaj naszym, że moheru za bardzo się nie farbuje (bo jest za delikatny) ale mi chodzi po prostu o tanią włóczkę co się fajnie zafarbuje jak się takowa by miała nazywać? Czy ktoś może ma jakieś wiadomości na ten temat. Włóczki które oglądałam są grube i w cenie 22 zł + koszty wysyłki to trochę dużo a ja szukam tańszych czy może ktoś coś wie? No najlepiej jak by to był moherek bo chcę z tego sobie zrobić ładną chustę.
pozdrawiam