Chwalimy się - Moje śliczności
Lacrima - Wto 20 Lut, 2007 14:02 Temat postu: Moje śliczności Po raz drugi zaczynam swoją przygodę ze storczykami pierwszy zakończył sie klapą przez moją głupotę.
Phalaenopsis ten sie uchował ma 4 lata i jest maleńki na zdjęciu mam w dłoni monetę 1zł
Dendrobium wprawdzie miało połamany kwiatostan ale najwięcej nowych przyrostów
Dendrobium
Cambria
Moja ostatnia zdobycz Ludoisia discolor są znane powszechnie jako "jewel orchids" (storczyki-klejnoty).
Mam jeszcze 5 szt ale są teraz w stanie spoczynku i nie maja kwiatów. Na wiosne powinien po raz 3 zakwitnąć mój storczyk ogrodowy. W sobotę na allegro kupiłam za 100zł kilkanaście ciekawych nasion terz czekam niecierliwie w tym 2 storczyki ogrodowe i jeden do domku.
ola177 - Wto 20 Lut, 2007 18:10
Lacrima piękne storczyki!!!! A jakie nasiona kupiłaś? Ja też kupowałam i nie wszystkie wschodzą. ludzie z forum ogrodniczego twerdzą, ze nasiona z allegro są kiepskiej jakości, ale mam nadzieję, że masz ręke do kwiatów i Tobie wyrosną.
Aha mi wyrosła bawełna aturi i mimoza (to te z allegro) ,ale bardziej egzotyczne typu strelicja czy ptak nietoperz to niestety nie
Lacrima - Wto 20 Lut, 2007 21:44
ola177, Oj nie zasmucaj mnie miedzy innymi oczywiscie bardzo egzotycznymi roslinkami kupiłam ptaka nietoperza tak bardzo mi sie podobał i myslę ze pasował by do moich storczyków.Reszta to duze okazy do leśniczówki drzewa ozdobne , storczyki ogrodowe i tym podobne jak tylko cos zaczniw wyłazic z ziemi dam znac. Wiesz co ja kiedys przez 3 lata prowadziłam sklep ogrodniczy moze to nie był odpowiedni czas na sianie?
ola177 - Śro 21 Lut, 2007 08:40
mam nadzieję, że Tobie się uda. POWODZENIA
ewcia - Śro 21 Lut, 2007 08:43
piekne
Lacrima - Śro 21 Lut, 2007 18:26
Wiecie co mam dla was niespodzianke 2 lata temu byłam na wycieczce w okolicach Rjukan w Norwegii zawsze staramy sie wybierac trase tak aby mozna było wraca do Oslo inna drogą i tak było tym razem droga była kręta jak to w Norwegii i co zobaczyłam z okna samochodu storczyki
Przez myśl mi nawet nie przeszło ze coś takiego tam rośnie a wiedziałam ze to one bo 2 miesiące wcześniej kupiłam takiego samego na targach ogrodniczych w Szczecinie. To było przeżycie zobaczyc je w naturalnych warunkach bardzo bagiennych muszę dodac.
ola177 - Czw 22 Lut, 2007 08:19
Ooooo a myślałam, że storczyki rosą tylko w tropikach...
Lacrima trzeba było wykopywać i zrobiłabyś u nas interes
beniaka - Czw 22 Lut, 2007 09:18
Lacrima, piękne storczyki , mnie też ostatnio wzięło na zbieranie tych śliczności.
Co do nasion z allegro: też troche ich kupiłam, i już wschodzą mi dwie strelicje( wysiałam 7 nasion), klonik pokojowy i przypołudniki, jeszcze mam do posadzenia eukaliptus, więc myślę, że z Allegro nasionka sa dośc dobrej jakości.
ola177 - Czw 22 Lut, 2007 16:34
beniaka to co napisałam o nasionach z allegro to podobno reguła ale zdarzają się wyjątki, dlatego ja tez co rusz daję się naciągnąć na zakupy na allegro
beata693 - Pią 23 Lut, 2007 09:24
Lacrima, piękne storczyki. Ja też je bardzo lubię. Mam ich 7 szt.
Lacrima - Nie 04 Mar, 2007 16:02
Podeszłam do moich nasionek z allegro bardzo naukowo zadzwoniłam do teściowej o podanie daty najlepszego siania roślin kwiatowych do sprawdzenia w jakimś tam kalendarzu i cały wczorajszy dzień spędziłam w sieci szukając informacji na temat siania juz to przysporzyło mi zawrotu głowy cześć roślin musi być siana w zimnym inspekcie część wyjdzie tylko przykryta folią a część po 6 miesiącach . I tak moja pazerność została ukarana bo mam 25 różnych gatunków z niektórych to nawet po 100 nasion i 2 koty które tylko czekają żeby tylko pogrzebać w ziemi. Tak wiec zaczynam moczyć nasionka juz we wtorek a sądzić w środę lub czwartek w zależności od czasu moczenia. Trzymajcie kciuki
ola177 - Nie 04 Mar, 2007 16:52
Powodzenia. Trzymam kciuki!!!
alwisia - Pon 05 Mar, 2007 02:33
Podziwiam wszystkich - ja nie lubię opiekować się roślinami. Lubie kwiaty, ale byle nic przy nich nie robić.Córka wyprowadzając sie zostawiła mi pod opieką sporo kwiatów i musze dbac o nie, ale dla mnie to zło konieczne.
ola177 - Czw 08 Mar, 2007 11:45
Lacrima, jak Twoje nasionka? Ja siałam jeszcze eukaliptusa i albizie - wschodzą bardzo ładnie.
Lacrima - Wto 13 Mar, 2007 16:33
ola177, własnie po 5 dniach zauważyłam pierwsze malęNstwa są to zioła ale serce rosnie mam nadzieje że z innymi będzie podobnie
Na parapecie zakwitł kolejny storczyk Epidendrum
ola177 - Wto 13 Mar, 2007 21:01
a u mnie kiełkuje strelicja (kupiona w sklepie z firmy vilmorin)
avokado puszcza korzonki
i wykiełkowało kiwi (pestki z owocu).
Lacrima - Pon 26 Mar, 2007 12:08
Ok czas sie pochwalic
to mój nowy zakup kolejna Cambria
26 lutego posadziłam takia małą cebulke wielkości jajeczka przepiórczego i dzisiaj rano znalazłam na parepcie cudeńko to Pleione storczyk ogrodowy jak się zrobi ciepło to pójdzie do ogrodu
I na sam koniec prawie wszystkie moje maleńkie roslinki , które wschodza jest tego 60 gatunków a wiec nie będę wymieniac
ola177 - Pon 26 Mar, 2007 15:55
Mato Jedyna!!!przecież Ty masz w domu istna hodowlę!!!
Super ten storczyk!
Halkuk - Śro 04 Kwi, 2007 07:54
Lacrima, cudne kwiaty
Lacrima - Śro 11 Kwi, 2007 20:40
Kupiłam kolejnego Phalaenopsisa
i jeszcze Dendrobium ale nie wiem czemu odrazu po przyniesieniu opadły mu kwiatki miał małe biało fioletowe i pachnące kwiatostany. Ale 2 dni póxnej przybiegła do mnie znajoma z tym samym problem a więc to chyba kwiatek nie ja.
Jeśli chodzi o rozsady to narazie odpukac wszystko rosnie slicznie ostatnio wzeszła papaja i porcelanki.
Lacrima - Nie 29 Kwi, 2007 19:25
To fotki mojego małego ogródka przed domkiem
Halkuk - Pon 30 Kwi, 2007 17:03
Lacrima, super ! Fajny masz ogródek
Jasieńka - Pon 30 Kwi, 2007 17:21
piękny ogródek
Lacrima - Wto 22 Maj, 2007 17:00
Dostałam 2 nowe storczyki od męża i tutaj mała refleksja. Zostały zakupione w kwaiaciarni w Goleniowie koło Szczecina po 38zł za sztuke ja w hurtownii płace po 40 i to za mało ciekawe okazy te bardziej bajerandzkie są po 50-60zł. Moje znajome storczykomaniaczki mało mnie nie pobiły. W tej samej kwiaciarni Piotr kupił sobie kwitnącą glicynie ma 60cm i 7 kwiatostanów za 40zł.
Dendrobium
Cambria ma ogromne kwiatki
Wstawiam kilka fotek roślin kwitnących w Miękowie w naszej leśniczówce niestety niektóre zdjecia mi nie wyszły w piątek zrobie jeszcze raz
A fotki z moje przydomowego ogródka wyszły ale nie moge uruchomic pragramu do obróbki zdjęc może jutro sie uda? Teraz lece sadzic kolejne nasionka własnie odebrałam przesyłke z allegro
Halkuk - Wto 22 Maj, 2007 18:19
Storczyki cudne Reszta roślinek też fajna Ogrody wiosną są bajeczne
|
|
|