To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Chwalimy się - Moje rośliny

alicja11 - Pon 25 Gru, 2006 15:14
Temat postu: Moje rośliny
Pochwalę się moimi roślinami choć muszę przyznać,że krótkie dni im nie sprzyjają.Jest kalendarzowa zima a w ogrodzie kwitną bratki i stokrotki.Ciekawe co będzie wiosną?
Oto moje kwiatki

ola177 - Pon 25 Gru, 2006 15:45

Niezła kolekcja.
Czy ta pierwsza roślinka to coś ze storczyków?

alicja11 - Pon 25 Gru, 2006 17:50

Tak Olu to storczyk,dostałam go w czerwcu,długo kwitł a teraz czeka do wiosny.Choć storczyka mam pierwszy raz i nie wiem dokładnie jak się z nim obchodzić po kwitnieniu.Ty Olu masz ich kilka, więc jeśli możesz udziel kilku porad.
sylwia12 - Pon 25 Gru, 2006 21:14

Prawda kolekcja niezła. cool
ola177 - Wto 26 Gru, 2006 09:48

alicja11 napisał/a:
Tak Olu to storczyk,dostałam go w czerwcu,długo kwitł a teraz czeka do wiosny.Choć storczyka mam pierwszy raz i nie wiem dokładnie jak się z nim obchodzić po kwitnieniu.Ty Olu masz ich kilka, więc jeśli możesz udziel kilku porad.

.
wpisz w wyszukiwarke storczyki forum i kliknij na pierwszy link jaki ci wyskoczy. Musisz tez wiedzieć jaki to jest storczyk.
Na tym forum udzieleą Ci wszelkich porad.
Ja mam tylko phalaenopsis a Twoj jest chyba inny.

Kwiatek - Nie 21 Sty, 2007 22:22

Alicjo, Twoje rośliny są super cool , a już kolekcja Saintpaulii przyprawiłaby o zawrót głowy moją mamę, która także je kolekcjonuje. Gratuluję!!!
ela krztuk - Śro 17 Lis, 2010 11:54
Temat postu: Moje fiołki
Witam wszystkich serdecznie!
Jestem pierwszy raz na forum. Uprawiam kwiaty doniczkowe jak i na działce. Teraz gdy jest za oknem zimno zajmuję się kwiatkami doniczkowymi. Laughing Dostałam od znajomej listki fiołków i teraz pięknie mi zakwitły. Są to kwiaty koloru fioletowego pełne.

makramka - Śro 17 Lis, 2010 20:53

Witam wszystkie miłośniczki kwiatów u mnie właśnie kwitną schlumbergery czyli grudniki
irenka10 - Czw 18 Lis, 2010 10:30

Makramka sliczne sa te Twoje grudniki
to ulubione kwiaty mojego męza
w domu niestety ich nie mam dostałam raz szczepek ale sie nie przyjął brawo brawo

makramka - Czw 18 Lis, 2010 11:26

Szkoda u mnie mnóstwo odszczepek bo sadzi się je bezposrednio bez trzymania w wodzie aż puszczą korzonki
romualda - Czw 18 Lis, 2010 14:58

Uwielbiam schlumbergery.A u mnie nie kwitną, martwię się, dlaczego?
anza87 - Czw 18 Lis, 2010 21:09

Super cool mój już niestety przekwitł przykro mi ale ma jeszcze sporo pąków, mam nadzieje że jeszcze będę cieszyć się kwiatami Very Happy i chyba kupie jeszcze białego przy okazji...
alutka171 - Pią 19 Lis, 2010 00:02

romualda napisał/a:
Uwielbiam schlumbergery.A u mnie nie kwitną, martwię się, dlaczego?

To tak jak moje. Mam je już wiele lat i w ogóle nie kwitną. Również nie wiem dlaczego?

halszka - Pią 19 Lis, 2010 00:12

makramka napisał/a:
Witam wszystkie miłośniczki kwiatów u mnie właśnie kwitną schlumbergery czyli grudniki [url=http://images38.foto...69m.jpg]Obrazek[/URL] [url=http://images50.foto...a9m.jpg]Obrazek[/URL]

o jejku , a co one tak wcześnie ci kwitną ? tez takie mam ( rózowe i czerwono/białe pełne ) , ale moje jeszcze nawet pączków nie zawiązały , moje kwitną naprawdę w grudniu a drugi raz w czerwcu zebalek

makramka - Pią 19 Lis, 2010 09:37

U mnie są bezpośrednio na zachodnich oknach i muszę przyznać często zapominam je podlać dlatego tak ładnie kwitną.Kiedyś przeczytałam że powinny być wręcz schłodzone na balkonie we wrześniu i pażdzierniku nim będą mrozy tak zrobiłam i nie miałam żadnego kwiatka.Mam jeszcze inne odmiany ale dopiero zaczynają kwitnąć więc pokażę pojedyncze kwiatki a za białym ogród w tle
anza87 - Sob 20 Lis, 2010 10:37

halszka, to kiedy kwitną zależy od gatunku. Ogólnie mówi się, że kwitną od listopada do stycznia. Czasem kwitną 2-3 razy w roku.

Te, które zakwitną na święta to schlumbergera bridgesii, potocznie nazywany właśnie grudnikiem.
A te kwitnące teraz, z tego co pamiętam to odmiana w USA nazywana kaktusem dziękczynienia, schlumbergera truncata, mająca kwitnąć właśnie na święto dziękczynienia. Ma ona mniejsze i bardziej pomarańczowe kwiaty.

Są jeszcze Rhipsalidopsis czyli kaktusy wielkanocne, które też mogą zakwitnąć właśnie teraz, no i na wiosnę.

Aurelia - Sob 20 Lis, 2010 10:43

Obecnie są w biedronce, gdyby Ktoś o nich marzył.Smile
W różnych kolorach, za 4.99.
Sama wróciłam z jednym, nie mogłam się oprzeć, a nie mam już gdzie ustawiać:)

anza87 - Sob 20 Lis, 2010 10:51

Aurelia, o, nie wiedziałam, że będą. To ja się ubieram i lecę po jakiegoś Very Happy
romualda - Śro 08 Gru, 2010 15:55

Kwitnie a następny ma już pączki!
calicja - Nie 16 Sty, 2011 18:34
Temat postu: Re: Moje rośliny
alicja11 napisał/a:
Pochwalę się moimi roślinami choć muszę przyznać,że krótkie dni im nie sprzyjają.Jest kalendarzowa zima a w ogrodzie kwitną bratki i stokrotki.Ciekawe co będzie wiosną?
Oto moje kwiatki

Alicja, piękne kwiaty, widać wszystkie alicja kwiaty lubią Smile.
Mam pytanie - na tym zdjęciu http://alicja11.fotosik.pl/albumy/103228-8.html na pierwszym planie jest kwiat z dużymi, palczastymi liśćmi - wiesz może jak się nazywa? Mam taki z kradzionej odnóżki ale nie znam nazwy i warunków hodowli.

monizab2 - Pon 28 Lut, 2011 10:30

Alicjo masz cudne te fiołki. Chciałabym mieć takie i żeby tak kwitły Smile
romualda - Pon 28 Lut, 2011 12:16

Wysłany: Sro 08 Gru, 2010 15:55
Kwitnie a następny ma już pączki!

Ma znowu pączki.Jakaś anomalia w przyrodzie?!

jolajka - Czw 03 Mar, 2011 08:53

Moje chyba się obraziły, bo mam je cztery w różnych kolorach i żaden nie zakwitł!

http://mojedubaninki.blogspot.com/

romualda - Czw 03 Mar, 2011 11:57

Nie martw się.Ja mam jedną donicę od lat i też mi się zbiesiły i nie kwitną.A że lubię tę doniczkę więc sobie po prostu rosną takie zielone.
Anonymous - Pon 07 Mar, 2011 23:09
Temat postu: Re: Moje rośliny
Alicja, piękne kwiaty, widać wszystkie alicja kwiaty lubią Smile.
Mam pytanie - na tym zdjęciu http://alicja11.fotosik.pl/albumy/103228-8.html na pierwszym planie jest kwiat z dużymi, palczastymi liśćmi - wiesz może jak się nazywa? Mam taki z kradzionej odnóżki ale nie znam nazwy i warunków hodowli.[/quote]
To chyba jest fatsja.