Druty - Ile taki sweter mógłby kosztować.? Z grubsza:)
2jacks - Czw 15 Lis, 2018 14:42 Temat postu: Ile taki sweter mógłby kosztować.? Z grubsza:) Od razu napisze, że się na robieniu na drutach zupełnie nie znam. chcę zapytac jednak ile mogłoby zająć zrobienie takiego swetra i ile mogłoby kosztować? Załączam linki.
https://www.grailed.com/l...Sweater-GQ-Rare
AlaJ - Czw 15 Lis, 2018 15:09
Przyjmuje sie zasadę zazwyczaj: koszty materiału plus koszty robocizny min. 10 zł za godzinę (oczywiscie robota nie idzie jak krew z nosa ).
2jacks - Czw 15 Lis, 2018 18:04
O materiale nie rozmawiajmy....powiedzmy że chodzi o samą robotę i czas..ile to może zająć?
...bo już zaczynam kombinować, ze sam sobie to zrobie:), ale na razie pętelkę ogarnąłem.
vasu - Czw 15 Lis, 2018 22:48
Obawiam się, że licząc marne 10 zł/h to w i w tysiącu będzie się trudno zamknąć. Czyli albo babcia, albo samemu. Ostatnio robiłam mniej pracochłonny sweter i ponad 60 h mi to zajęło, chociaż robię szybko i nie musiałam zaglądać do żadnego wzoru.
vasu - Czw 15 Lis, 2018 22:48
Obawiam się, że licząc marne 10 zł/h to w i w tysiącu będzie się trudno zamknąć. Czyli albo babcia, albo samemu. Ostatnio robiłam mniej pracochłonny sweter i ponad 60 h mi to zajęło, chociaż robię szybko i nie musiałam zaglądać do żadnego wzoru.
2jacks - Pią 16 Lis, 2018 08:17
Czyli jednak drogo. DLa mnie za drogo....ale spodziewałem się, że to jednak sprawa dość czasochłonna.
japoneczka01 - Pią 16 Lis, 2018 08:58
Łatwiej robić wzór gładki, bo ten drobny kolorowy, to mieni się w oczach podczas dziergania. Trzeba non stop wpatrywać się w niego, aby nie było zmyłki. Gładki wzór można robić nie patrząc na robótkę i oczy tak się nie męczą.
2jacks - Pią 16 Lis, 2018 10:31
Jak się przyjrzeć zbliżej temu swetrowi, to widać że kilka razy tam są porobione pomyłki, ale to w zasadzie bez znaczenia. Ja nie wiem co to znaczy wzór gładki. W zasadzie to plan mam taki, że jak uda mi się zrobić jakiś sensowny ściągacz i kawałek swetra 2 wełnami, które pożyczyłem....to kupię resztę i zacznę to robić. Pewnie z 4 lata mi zejdzie
mięta - Pią 16 Lis, 2018 13:52
Ja na drutach też raczej kiepsko,wolę szydełko:)
Ale możesz napisac do "Zdzid", od lat robi swetry na zamówienie i ludzie sobie chwalą.
Na pewno odpowie jak jest teraz z cenami za taki wielokolorowy i jesli się nie mylę sweter z żakardem.
http://tojazdzid.blogspot.com
Ps. W razie czego...to nie jest żadna reklama.Nie znam osobiscie,nic z tego nie mam.
Ale prace podziwiam.nie wszystkie ale wiekszość;)
2jacks - Pią 16 Lis, 2018 14:25
Widziałem stronę i nie sadzę, żeby to było coś mniej niż 1 tyś. Tam jednokolorowe swetry są po 500zł....
A co do samego swetra w pierwszym poście. Przeczytałem, że to jest styl żakardowy, czyli na przemian oczka prawe i lewe? Tak podobno są robione te swetry Fair Island.
Jeszcze pytanie o ściągacz. Jaki to jest ściągacz?
japoneczka01 - Pią 16 Lis, 2018 15:56
Ściągacz jest 1 oczko prawe, 1 oczko lewe i tak na zmianę. Sweter jest zrobiony na maszynie. Gładki wzór, o którym wspominałam czyli tak zwany dżersej/ pończoszniczy - na stronie prawej tylko oczka prawe, a na lewej tylko lewe.
Ten sweter też jest zrobiony takim wzorem tylko ma wiele kolorowych nitek przeplatanych ze sobą.
2jacks - Pią 16 Lis, 2018 17:14
Jak dobrze rozumiem, chodzi po prostu o :oczko prawe, oczko lewe, prawe, lewe itd....i tak cały czas? Czy rząd oczek lewych, potem prawych itd...
I jeszcze bym zapytał o samą włóczkę. Bo tutaj to jest już istne szaleństwo....nie potrafię się połapać. Kolory, grubości, mieszanki itd...a w jednym miejscu jednego producenta chyba znaleźc wszystko nie sposób. Bo włóczkę to założyłem sobie grubości 4 ply, ale gdzie można to najlepiej kupić, żeby też kolory były w grubsza takie jak mają być?
Splocik11 - Pią 16 Lis, 2018 17:35
Na początek to radziłabym coś prostszego - może zacząć od szalika i wówczas można rzeczywiście robić ściągaczem, czyli 1 oczko prawe a drugie lewe i dalej 1 - prawe 2-gie lewe itd.
A praktycznie na drutach to same oczka prawe i lewe a ścieg dżersej to jeden cały rząd robótki robi się oczkami prawymi a drugi oczkami lewymi itd.
Naprawdę radzę zacząć od prostych rzeczy, próbek robótek , ściegów.
A wzór tego swetra nie należy do najłatwiejszych: po pierwsze wzór, po drugie dla osoby nie mającej wprawy nitki kolorów włóczek będą się ściągać i ciężko przekładać kolory, niestety trzeba mieć wprawę, żeby poradzić sobie z żakardem.
Ale zachęcam do nauki dziergania na drutach, jak człowiek nabierze pewnej wprawy to świetny relaks no i oczywiście zadowolenie z własnego dzieła.
Pozdrawiam
Splocik11 - Pią 16 Lis, 2018 17:42
A i jeszcze jedno jeżeli chce się zrobić taki wzór to trzeba mieć schemat wzoru, ze zdjęcia raczej to się nie uda.
2jacks - Pią 16 Lis, 2018 17:48
Jak się nie uda to się nie uda. Na razie robię test na 2 włóczkach które dostałem....jesli będę w stanie coś w miarę z tego zrobić to od razu zabiorę się za ten sweter. Będę albo robił 3 lata, albo się nie uda. No może czapkę zrobię bo nie mam
Co do wzoru to da się. Już w zasadzie zrobiłem na podstawie zdjęcia.
mięta - Pią 16 Lis, 2018 18:03
| 2jacks napisał/a: | Widziałem stronę i nie sadzę, żeby to było coś mniej niż 1 tyś. Tam jednokolorowe swetry są po 500zł....
A co do samego swetra w pierwszym poście. Przeczytałem, że to jest styl żakardowy, czyli na przemian oczka prawe i lewe? Tak podobno są robione te swetry Fair Island.
Jeszcze pytanie o ściągacz. Jaki to jest ściągacz? |
Fair Isle-w uproszczeniu to żakard wykonany z dwóch kolorów,np.taki:
https://www.garnstudio.co...id=140&lang=plw
Żakardy są różne w zależności od pochodzenia wzoru,Skandynawia,Szkocja ,Islandia.Szetlandy.Może byc tylko karczek lub cały sweter.
"Wszystkie żakardy przerabiane są dwoma kolorami w rzędzie. Zmiany kolorów pomiędzy rzędami i motywami następują bardzo często, ale nigdy nie używa się więcej niż dwóch w rzędzie."
cytat pochodzi z tąd: http://2prawerece.blogspo...szetlandow.html
Merghen - Pią 16 Lis, 2018 21:31
Ściągacz to na przemian prawe i lewe, można robić ściągacz pojedynczy - 1 prawe 1 lewe, podwójny - 2 prawe 2 lewe. Te sekwencje się powtarza.
Jeśli chodzi o żakard a dokładnie Fait Isle to jest pracochłonne bo 1/działa się na raz z dwoma włóczkami w różnych kolorach, 2/ najładniej wychodzą z cienkiej włóczki czyli używa się wtedy cienkich drutów a to daje na obwodzie ogromną ilość oczek do przerobienia, 3/ ciągle trzeba uważać na wzór - pomyłka to prucie, niekiedy rzędu, niekiedy dwóch a o pomyłkę bardzo łatwo, 4/ jest to też męcząca metoda dziergania i dla rąk (ciągłe pilnowanie naprężenia nici by się robótka nie ściągała) i dla oczu bo często są to wzory mające dużo detali.
`Robiłam dla siebie coś takiego i gdybym miała policzyć godziny spędzone nad tym swetrem to nie wiem czy bym się zmieściła w 100.
Merghen - Pią 16 Lis, 2018 21:31
Ściągacz to na przemian prawe i lewe, można robić ściągacz pojedynczy - 1 prawe 1 lewe, podwójny - 2 prawe 2 lewe. Te sekwencje się powtarza.
Jeśli chodzi o żakard a dokładnie Fair Isle to jest pracochłonne bo 1/działa się na raz z dwoma włóczkami w różnych kolorach, 2/ najładniej wychodzą z cienkiej włóczki czyli używa się wtedy cienkich drutów a to daje na obwodzie ogromną ilość oczek do przerobienia, 3/ ciągle trzeba uważać na wzór - pomyłka to prucie, niekiedy rzędu, niekiedy dwóch a o pomyłkę bardzo łatwo, 4/ jest to też męcząca metoda dziergania i dla rąk (ciągłe pilnowanie naprężenia nici by się robótka nie ściągała) i dla oczu bo często są to wzory mające dużo detali.
`Robiłam dla siebie coś takiego i gdybym miała policzyć godziny spędzone nad tym swetrem to nie wiem czy bym się zmieściła w 100.
qrystyna216 - Śro 21 Lis, 2018 19:16
To nie jest żakard dla początkujących. Obojętnie jak zrobimy ściągacze, sam wzór jest wielokolorowy. Trzebie pilnować nie tylko schematu, aby wzorek był idealny/ Powiem szczerze, robiłam wiele żakardów, ale za ten bym się nie wzięła.
|
|
|