Problemy, pytania - Wachlarz, POMOCY
LeiaOrgana - Nie 28 Sty, 2018 10:23 Temat postu: Wachlarz, POMOCY Słuchajcie, potrzebuję pomocy. Nie jestem specjalistką szydełkową, ale w ramach relaksowania się, wymyśliłam, że zrobię wachlarz szydełkowy. No i jak pomyślałam, tak zaczęłam działać. Wydrukowałam schemat i niewiele myśląc zaczęłam robić... Szło do pewnego miejsca całkiem dobrze, niestety w pewnym momencie zatrzymałam się i nie wiem co robić. Poziom, na którym jest pierwsza linia ciągła. Zupełnie nie wiem, co mam tam zrobić, to chyba 8 rząd. Tam są jakieś potrójnie nawijane słupki, czy ktoś wytłumaczyłby mi ten schemat, proszę?
mięta - Nie 28 Sty, 2018 17:21
Ja nigdzie nie widzę słupków potrójnych. Jeśli chodzi ci o drugi pas , to w rzędzie 10-siątym jest takie skupisko trzech słupków pojedynczych przerabianych razem górą. Od samego dołu to 20 rząd.
LeiaOrgana - Nie 28 Sty, 2018 18:07
No ja widzę potrójnie nawijane słupki. Tam na wysokości tego 9-10 rzędu jest ciągła linia. Jak się przyjrzysz, to pod nią są. Myślę, że to jest to, na czym opiera się druga część z ananasem.
mięta - Nie 28 Sty, 2018 18:40
Ta kreska jest oznaczeniem gdzie kończy sie pierwsza część wzoru.I na fotce gotowego wachlarza w tym miejscu jest chyba srebrna nitka. Nie jest to bardzo wyraźny wzór,więc możliwe,że masz rację. Znalazłam fotkę gotowego wachlarza.
Myślę,że trzeba próbować. I na poczatku rzędu gdzie się zaczyna nowy wzór(kreska)zrobić zamiast pojedynczych słupków potrójne. Jak wyjdzie żle, zawsze mozna spruć i zrobic na nowo
LeiaOrgana - Nie 28 Sty, 2018 19:10
Dzięki, będę próbować. Doczytałam o tej nitce, ale te potrójne słupki... No dobra, biorę się za robotę, trzeba próbować, jak mówisz
mięta - Nie 28 Sty, 2018 19:31
słupek potrójny robi sie jak pojedynczy,tylko nitkę zamiast raz nawija sie trzy razy na szydelko.
https://www.youtube.com/watch?v=DHDV8-vQpaQ
A tu takie łączone górą, co będą sporo wyżej:
https://www.youtube.com/watch?v=AcuWGM7NirQ
nula - Nie 28 Sty, 2018 20:44
znalazłam wyraźniejszy schemat - tam nie ma potrójnych słupków - wszędzie są zwykłe słupki
jak klikniesz na obrazek (już po otwarciu na stronie) to się jeszcze powiększy.
Możesz go też zapisać i powiększyć sobie na monitorze
LeiaOrgana - Nie 28 Sty, 2018 21:15
No właśnie są! Na tym też widać Ewidentnie ciągła linia jest a pod nią, bardzo blisko są te moje nieszczęsne słupki
nula - Nie 28 Sty, 2018 21:45
dobra, zwracam honor - faktycznie są ...
trzeba było od razu pisać, że one są narysowane POZIOMO nad kreską !
ja je dopiero teraz dostrzegłam....
ale w takim razie nie mam pojęcia jak to zrobić .....
nula - Nie 28 Sty, 2018 22:05
hmmm....
ja bym chyba zrobiła tak :
dojechałabym do tego słupka przy niebieskiej kropce, potem zrobiła słupek 6 razy nawijany
wkłuty w szczyt tego pierwszego słupka - tym sposobem znalazłabym sie z powrotem
przy niebieskiej kropce i dalej robiła normalnie ....
ale czy ja dobrze myślę ? .......
mięta - Nie 28 Sty, 2018 22:36
| nula napisał/a: | hmmm....
ja bym chyba zrobiła tak :
[url=https://abload.de/thumb/esquemajnki8cajp61.jpg]Obrazek[/url]
dojechałabym do tego słupka przy niebieskiej kropce, potem zrobiła słupek 6 razy nawijany
wkłuty w szczyt tego pierwszego słupka - tym sposobem znalazłabym sie z powrotem
przy niebieskiej kropce i dalej robiła normalnie ....
ale czy ja dobrze myślę ? .......  |
LeiaOrgana-masz super wzrok. Zobaczyłam te słupki dopiero na fotce od Nulijak jeszcze ją powiekszyłam, no niestety okulary musze chyba nowe mieć
Ja ich nie widziałam, ponieważ szukałam słupków stojących, a one wiszą jakoś dziwnie w powietrzu.
Nula-chyba dobrze myślisz. Pierw robimy do przodu, słupek sześć razy nawijany robimy w drugą stronę, a ponieważ przerabiając słupek w rzeczywistości cofamy się do tyłu.,to będziemy z powrotem w miejscu tej kropki .
LeiaOrgana - Pon 29 Sty, 2018 21:18
No dziewczyny!
A już myślałam, że świruję z tymi słupkami Dziękuję, będę próbować tak jak piszecie!!!
Pozdrawiam serdecznie!
mięta - Pon 29 Sty, 2018 22:30
Pochwal się jak zrobisz:)
Merghen - Wto 30 Sty, 2018 07:43
Dziergałam ten wachlarz i nawet gdzieś jest niewykorzystany. Te potrójne słupki powinno się robić tak, że najpierw dziergasz pierwszy ale nic przeciągacz przez dwa nawinięcia nici a następnie znów nawijasz 3 nici na szydełko i wbijasz w wyznaczone miejsce, przerabiasz przez dwa nawinięcia a potem trzecie nawinięcie i to pozostałe z poprzedniego słupka razem. I już masz to cudo. Mam nadzieję, że objaśniam przejrzyście. Tutaj jednak mam wrażenie, że był błąd w opisie i dziergałam to chyba jako to co dziewczyny napisały z 6 krotnym nawinięciem na szydełko. Aż spróbuję znaleźć ten wachlarz by sobie przypomnieć co ja tam wyczyniałam.
LeiaOrgana - Pią 02 Lut, 2018 18:18
Merghen, dziękuję Ci bardzo!!! Tak zrobię
Mięta, jak tylko znajdę chwilę na dokończenie
Merghen - Pią 02 Lut, 2018 21:24
Popatrzyłam i chyba nie robiłam jakiś karkołomnych zmian. Wydaje mi się, że tam jest jakieś przesunięcie z rzędami i te dwa potrójne łączone słupki robiłam tak jako opisałam w pierwszej wersji a nie jak sześciokrotny słupek. Czy doszłaś do tego miejsca? Jestem ciekawa jak ostatecznie zrobiłaś to miejsce.
Merghen - Pią 02 Lut, 2018 21:24
Popatrzyłam i chyba nie robiłam jakiś karkołomnych zmian. Wydaje mi się, że tam jest jakieś przesunięcie z rzędami i te dwa potrójne łączone słupki robiłam tak jako opisałam w pierwszej wersji a nie jak sześciokrotny słupek. Czy doszłaś do tego miejsca? Jestem ciekawa jak ostatecznie zrobiłaś to miejsce.
LeiaOrgana - Czw 08 Lut, 2018 07:28
Merghen, ja zrobiłam sześć nawinięć. Teraz walczę z górą. Ja przez to przebrnę będę bardzo szczęśliwa
Merghen - Czw 08 Lut, 2018 20:45
Góra jest prosta i na pewno sobie poradzisz. Czekam na końcowy efekt
|
|
|