To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Chwalimy się - Phalaenopsis - czyli ćmówka...

artnow - Czw 04 Maj, 2006 12:56
Temat postu: Phalaenopsis - czyli ćmówka...
Zapraszam do obejrzenia milusiej "Ćmy" którą mi udało sie doprowadzić do kwitnienia...

ZDJĘCIA OBEJRZYCIE TUTAJ

Lacrima - Czw 04 Maj, 2006 13:01

Sama uwielbiam storczyki a phanelopiski najbardziej bo kwitna jak szalone i przez kilka lat bez większych trudów powtarzaja kwitnienie. Gratuluje kwiatek dla ciebie
ola177 - Sob 23 Gru, 2006 15:10

Ja własnie stałam się miłośniczką storczyków Kupłam sobie jednego, na drugiego naciągnęłam męża. Zdjecia wkrótce.
lisiczka - Nie 17 Cze, 2007 17:19

Moj storczyk kwitnie tak już miesiąc. Zakupilamjeszcze dwa inne , ale dopiero sie klimatyzuję, myślę ,ze zakwitna też piękie, mimoze kupione w Obi za 50% ceny.
kasia(kropka) - Czw 27 Gru, 2007 16:00

Witam! Mam problem ze storczykiem. Dostałam od męża storczyka na imieniny. Był śliczny z tydzień nawet wypuścił kwiatka.Podlewam go 1 raz w tygodniu (może za dużo?) tak jak mi doradzała sąsiadka i zauważyłam że zazynają mi oblatywać pączki i kwiatki nawet ten ostatni na czubku.Błagam pomóżcie mi go uratować i żeby się nie zmarnował.Czekam na jakieś wskazówki i rady. placzek Pozdrawiam wszystkich na forum.Kasia
dom_Klary - Czw 27 Gru, 2007 16:34

Kasiu, problem jest, ale bądź dobrej myśli.W większości storczyki sprowadzamy z Holandii, tam sa hodowane w tunelach i mają optymalne warunki rozwoju i wegetacji.Transport i szok termiczny im nie służy i czasami strajkują, ale przy odrobinie szczęścia i dużej dawki serduszka powracaj do równowagi.Spróbuj nałożyć na kwiatka torebkę foliową z niewielką ilością dziurek i stworzyć warunki podobne do szklarnianych.Odżyje, (taką mam nadzieję), a tobie życzę, aby się udało cmoknięcie .Pozdrowienia.
ola177 - Nie 30 Gru, 2007 15:56

Kasia podlewasz za często. Nie napisałaś w jaki sposób to robisz. Ja swoje ćmówki raz na dwa tygodnie wstawiam do miski napełnionej wodą - powinna sięgać co najmniej do połowy doniczek. Kwiatki pija wodę przez ok godzinę. Potem wyciągam je do wanny i tam spływa nadmiar wody. Na parapet wracają dopiero jak z doniczek już nic nie kapie.
Opadanie kwiatów i pączków może też być spowodowane przeniesieniem kwiatka na inne miejsce. W ich pobliżu nie mogą też stać żadne owoce.
Pozdrawiam
Ola

dom_Klary - Czw 03 Sty, 2008 19:32

Ogólnie zasada jest taka.Temperatura powietrza 25 ' , Wilgotność 40%, jeżeli ktoś ma warunki, aby taki raj dla kwiatka zabezpieczyć, to brawo.Niestety w naszych, suchych ze względu na ogrzewanie domach, jest to niewykonalne .Innym pomysłem jest umieszczenie kwiatka w donicy bez dziurek w misce z wodą i postawienie go w miarę ciepłym , słonecznym miejscu.Wtedy ma idealnie-kwitnie i szczęście jego granic nie zna.Można sprobować i przynajmniej w zimie stworzył mu taki raj.
Pozdrawiam cmoknięcie

ola177 - Pią 04 Sty, 2008 18:01

U mnie w domu jest chłodno, ok 20 stopni a i tak kwitną przez cały rok.
Zaczęły tak kwitnąć od kiedy przniosłam je do kuchni - tam jest dobra wilgotność.