To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Problemy, pytania - Druty na żyłce rozdzielone

stenia - Wto 08 Mar, 2016 02:06
Temat postu: Druty na żyłce rozdzielone
Czy ktoś wie gdzie można kupić druty z żyłką w różnych rozmiarach, ale rozdzielone. Takie jak na zdjęciu poniżej - te z niby tależykami.

Asia_117 - Wto 08 Mar, 2016 09:59

A nie byłoby łatwiej kupić druty Knit Pro do łączenia z żyłką hmm
Jak chcesz to łączysz druty jedną żyłką takiej długość, jaka Ci pasuje, a jak chcesz to dokręcasz dwie żyłki i zakładasz blokujące 'talerzyki'
Tylko że to kwestia ceny - za taki zestaw na początek - kilka długości żyłek i kilka grubości drutów trzeba zapłacić około 100 zł.

Drops też robi takie zestawy - podobno jakość identyczna jak Knit Pro, a cena lepsza - około 130 zł za duży zestaw

http://welnabawelna.pl/ze...ro-classic.html

we_st - Wto 08 Mar, 2016 12:57

Można wiedzieć jakie cię interesują? Co jakiś czas bywam w takim sklepiku z używanymi rzeczami i widziałam tam takie. Kosztują śmieszne pieniądze. Z tego co pamiętam, to były cieniutkie druty firmy INOX
qrystyna216 - Wto 08 Mar, 2016 13:08

Świetna sprawa.
Chociaż posiadam juz taki zestaw drutów, nie ma w nim jednak takich blokad
i jest w duzym, eleganckim pudełku. Ten zestaw jest bardziej poręczny.
Zamówiłam go, a przy okazji komplet szydełek w etui.

Barbara2006 - Wto 08 Mar, 2016 19:45

Ja nie za bardzo tym drutom ufałam, więc zaczęłam od takiego małego zestawu drutów (4 rozmiary, 3 żyłki, końcówki blokujące, kluczyk do dokręcania). To było parę lat temu; dzisiaj innych drutów nie używam. Normalne proste druty biorę tylko do nabierania oczek metodą tradycyjną.

A ten mały komplet drutów z żyłką uzupełniłam już o wiele innych rozmiarów. Bardzo dogodne jest to, że można do nich w każdej chwili dokupić końcówki w potrzebnym rozmiarze, czy też żyłki o różnej długości. Albo każdy inny element, który potrzebujemy.

Można więc śmiało zacząć od małego kompletu, który jest w każdej chwili i w miarę możliwości do uzupełnienia.

Asia_117 - Wto 08 Mar, 2016 20:03

Ja właśnie zaczęłam od 4. rozmiarów drutów - 3,4,5,6 mm i 3. albo 4. żyłek - w różnych długościach...
Jak ja nie cierpiałam wcześniej robić rękawów... skleroza

a teraz...jak żyłka śliska i miękka - żaden problem cool
Przymierzyć sweter w trakcie dziergania - łatwizna cool
Wprowadzić nić w rząd oczek przy trudnym wzorze ażurowym - nic prostszego hopla

Mam już trochę drutów Knit Pro, dlatego pewnie nie skuszę sie na druty Dropsa hmm ...ale kto to wie...zaglądam na nie i zaglądam hahahihi co by tu...

stenia - Wto 08 Mar, 2016 20:18

Dziękuję bardzo.
kabyr - Wto 08 Mar, 2016 20:25

Czytam i czytam i nie wiem dlaczego ja nie lubię
dziergać tymi drutami.
Jestem chyba jakimś ewelementem. cmok
Ja używam naszych polskich drutów tych popielatych
ze stałą żyłką.
Zaraz ktoś powie o sztywna żyłka, nie można jej przedłużyć.
Po latach używania żyłka robi się miękka
a jeżeli zachodzi potrzeba długiej żyłki,
wówczas nie ma zmiłuj się i przekładam na druty Knit Pro.

maria_lub - Wto 08 Mar, 2016 22:10

Asia117 ten komplet drutów Dropsa widziałam tańszy o 30% w trakcie wyprzedaży Dropsowej (takiej ogólnej); nie pamiętam w którym sklepie ale sobie przypomnę:) może więc warto poczekać.... hmm cmoknięcie
Natalia - Wto 08 Mar, 2016 22:58

stenia kupiłam kiedyś w sklepie z używaną odzieżą ,jeśli jesteś zainteresowana mogę się z Tobą podzielić
stenia - Śro 09 Mar, 2016 09:56

Natalia, Dziękuję bardzo. Zdecydowałam się i zamówiłam ten komplet dropsa. Raz się żyje. Pozdrawiam.
Natalia - Śro 09 Mar, 2016 10:20

Smile
we_st - Śro 09 Mar, 2016 11:30

stenia napisał/a:
zamówiłam ten komplet dropsa. Raz się żyje.

nie pożałujesz

stenia - Pią 11 Mar, 2016 14:08

Druty fajne. Ale mam jeszcze takie pytanie. Czy żyłki z drutów Knit Pro pasują do drutów Drops. Przydałoby mi się więcej żyłek a takich do drutów Drops nigdzie nie mogę znaleźć. Pozdrawiam.
Asia_117 - Pią 11 Mar, 2016 20:03

Nie wiem, czy te żyłki pasują hmm
Żyłki dropsowe można kupić np. tu
http://www.garnstudio.com...se=c&id=1&cid=5

stenia - Pią 11 Mar, 2016 20:21

Na tej stronie chyba nie można kupić, bo jak sie wchodzi w poszczególne żyłki, to nie ma koszyka.
Asia_117 - Pią 11 Mar, 2016 21:15

stenia, masz rację...
Przejrzałam ofertę tych rekomendowanych sklepów i faktycznie mają różne akcesoria, ale dodatkowych żyłek niestety nie hmm
Może zwyczajnie skontaktować się ze sklepem i zapytać o dostępność hmm

qrystyna216 - Pią 11 Mar, 2016 23:03

Trzeba wejść w "znajdź sklep" i tam posszukać czy maja druty
stenia - Sob 12 Mar, 2016 09:20

Szukałam gdzie się dało i niestety żyłek do Dropsów w tej chwili nie ma. A szkoda. Cały czas mnie jednak nurtuje pytanie, czy żyłki innych firm nie pasują do dropsów?
qrystyna216 - Sob 12 Mar, 2016 10:58

Może skontaktuj się z tym sklepem

http://welnabawelna.pl/137-zestawy

Asia_117 - Sob 12 Mar, 2016 11:35

Czytałam gdzieś - chyba na Ravelry, że druty Dropsa są nie do odróżnienia od Addi...ale jak się sprawy mają w rzeczywistości...czy te żyłki będą pasowały hmm Question
Niestety żyłki do Addi'ków - jak i pozostałe akcesoria tej firmy - najtańsze nie są.
Dobrze było znaleźć kogoś znajomego z takimi drutami i sprawdzić...
A może ktoś u nas na forum ma taką możliwość Question
Albo może jakimś cudem pasmanterie w Twoim mieście będą miały Addi w sprzedaży i będzie można sprawdzić przed ewentualnym zakupem.

stenia - Sob 12 Mar, 2016 13:07

Dziękuję wszystkim. Mieszkam w małym mieście, gdzie dobrze, że jest jedna pasmanteria, więc nie mam gdzie sprawdzić. Ale może pomoże ktoś z forum. A pomału dojrzewam, żeby spróbować KnitPro. Wtedy nie będzie problemu.
qrystyna216 - Sob 12 Mar, 2016 14:29

Mam addi, zamówilam dropsa, w przyszłym tygodniu bedę wiedziała czy pasują.
stenia - Sob 12 Mar, 2016 16:54

Dziękuję bardzo.
qrystyna216 - Pon 14 Mar, 2016 11:46

Asia_117 napisał/a:
Czytałam gdzieś - chyba na Ravelry, że druty Dropsa są nie do odróżnienia od Addi...ale jak się sprawy mają w rzeczywistości...czy te żyłki będą pasowały hmm Question

Nieprawda. Żyłki Addi maja zupelnie inną koncówkę, na tzw click.

Dzisiaj distałalam zestaw Drops Classic i tu żyłki sa wkręcane i maja blokady.
Ten zestaw ma 2szt, żylki 80, 1x60, 1x100.

Addi ma po jednej żyłce 100, 80, 60 i nie ma blokad, a zestaw duży w pudełku.

O różnice w cenie już nie wspomnę. Nawet nie wiem czy do tych drutów jest mozliwość dokupienia żyłek.