Problemy, pytania - [druty] prosze o pomoc w rozszyrowaniu wzoru
sky13 - Sob 16 Maj, 2015 00:59 Temat postu: [druty] prosze o pomoc w rozszyrowaniu wzoru Witajcie
to jest mojej cory wymarzony sweter,niestety gazeta jest za droga-sama wysylka 20 dolarow,w zwiazku z tym mam prosbe,moze ktos rozszyfruje ten wzoe-ja jestem w tym kiepska-i druga sprawa -chodzi o rekaw a wlasciwie o glowke,mam problem z tym,gdy robie rekaw od dolu-za diabla nie potraie prawidlowo wyproilowac glowki,natomiast od gory spoko-moze znajdziecie sposon jak zrobic ten rekaw z glowka od gory albo podpowiecie,jak zrobic prawidlowo od dolu.
Z gory dziekuje za wszystkie podpowiedzi
Dorota
ania_b - Sob 16 Maj, 2015 07:21
A podaj co to za gazeta: tytuł, numer.
Jak robić rękaw bez wszywania, ale od dołu, wskazówki znalazłam na przykład tutaj
zamia - Sob 16 Maj, 2015 12:18
z tej gazetki
http://www.vogueknitting....fashion_preview
japoneczka01 - Sob 16 Maj, 2015 14:27
sky13 chociaż niewiele to pomoże na youtube można obejrzeć w zbliżeniu ten sweterek na modelce https://www.youtube.com/w...8_zDoL4b3ibCkho
ania_b - Sob 16 Maj, 2015 15:09
Mam oryginalny opis z Vogue Knitting, po angielsku. Mogę przesłać na maila. Adresy proszę na PW.
sky13 - Sob 16 Maj, 2015 15:49
Bardzo dziekuje za wszystkie podpowiedzi,dzieki Aniu za schemat i dziekuje za schemat rekawa od dolu bez wszywanie,bo rekawy zawsze spedzaly mi sen z powiek
ula1991 - Czw 09 Lip, 2015 18:50
a ja mam problem z takimi o zwrotami w schemacie
1) 2o. zdjąć razem przekręcając na prawo,
2) przeplecenie dwóch prawych oczek,
z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi
Asia_117 - Pią 10 Lip, 2015 21:18
| ula1991 napisał/a: | a ja mam problem z takimi o zwrotami w schemacie
1) 2o. zdjąć razem przekręcając na prawo,
2) przeplecenie dwóch prawych oczek,
z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi |
A z jakiego wzoru pochodzi ten zwrot ?
Może będzie łatwiej rozszyfrować o co chodziło projektantowi...
Ja to bym zinterpretowała w ten sposób, że
1 - wbicie druta w te dwa oczka w taki sposób jakbyś miała je na prawo przerobić, ale przełożyć na prawy drut bez tego przerabiania
2 -słowo przeplecenie wydaje mi się, że jest w tym przypadku synonimem "przełożenie" (z lewego na prawy drut bez przerabiania)
ania_b - Sob 11 Lip, 2015 07:32
Dziękuję, Asiu, że odpowiedziałaś uli1991, bo ja też nieco (mocno) zgłupiałam, widząc taki opis. Bez zdjęcia tego, co powinno wyjść i większego fragmentu opisu nie umiem pomóc, a skoro tak długo panowała tu cisza, to zapewne inni też.
"Przeplecenie dwóch prawych oczek"? - może chodzi i to by je skrzyżować jak do warkocza? Tak się robi przy wzorach reliefowych. A może przepleść przez coś?
"Dwa oczka zdjąć razem, przekręcając na prawo"? Zgodziłabym się z Twoim objaśnieniem, ale dlaczego wtedy jest mowa przekręcaniu, a nie po prostu 'zdjąć dwa oczka". A może tu zdjąć dwa razem oznacza przerobić dwa razem (jak ssk w opisach angielskich).
No nie ogarniam.
ula1991, czy wzór, który robisz jest w necie? To podaj link, no chyba że to wzór płatny.
nula - Nie 12 Lip, 2015 18:21
kurczę, też się zastanawiam....
| ula1991 napisał/a: | | 2o. zdjąć razem przekręcając na prawo, |
ja to rozumiem tak, że drut wkładamy tak jakbyśmy chciały przerobić dwa oczka prawe razem ale jako przekręcone - tylko nie przerabiamy a po prostu przekładamy na prawy drut ....
| Asia_117 napisał/a: | | wbicie druta w te dwa oczka w taki sposób jakbyś miała je na prawo przerobić, ale przełożyć na prawy drut bez tego przerabiania |
czyli tak jak pisze Asia, tylko drut wkładamy pod te nitki (zależy jak kto robi ), żeby oczka się przekręciły
ja np. prawe przerabiam za tylną nitkę - więc tutaj włożyłabym drut w dwa oczka ale za przednią nitkę i przełożyła...
| ula1991 napisał/a: | | przeplecenie dwóch prawych oczek, |
tu już gorzej ....
dwa prawe skrzyżowane ???? tak jak pisze Ania ?
faktycznie przydałoby się jakieś zdjęcie....
fralusia - Nie 12 Lip, 2015 20:53
ale nam się zaczęła ciekawa dyskusja przeplecenie.....a może przełożenie jak warkocz? Góralka plecie swetry, a nie dzierga, więc może być też zwykłe przerobienie z lewego na prawy drut
dorarte - Wto 28 Lip, 2015 10:54
Witajcie!
Czy ktoś robił ten obrus?
http://www.liveinternet.r.../post324170526/
Brak opisu do oznaczeń graficznych użytych w schemacie. Większość oznaczeń jest ogólnie znana, ale mam kłopot z pozostałymi. Może ktoś pomóc?
anle - Wto 28 Lip, 2015 15:00
A o które oznaczenia Ci chodzi?
vichta - Wto 28 Lip, 2015 17:59
http://www.liveinternet.r.../post339558130/
Tutaj cała gazetka, w której ukazał się ten obrus. Są wszystkie oznaczenia, tylko po niemiecku. Model 294/10
dorarte - Wto 28 Lip, 2015 19:44
Dziękuję serdecznie Vichta, na tej stronie jest wszystko czego potrzebuję
A chodziło mi konkretnie o rząd 11 i 17 te znaczki na środku są nie wyraźne
|
|
|