To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Różności - Tkanie

ewa.zenkowa - Nie 28 Gru, 2014 15:15
Temat postu: Tkanie
Pozwoliłam sobie założyć temat, bo chyba jeszcze nie było tu tkaczki (jeśli się mylę poprawcie mnie). Chciałabym pochwalić się moją pierwszą krajką, nie licząc nieudanej próby rok temu na warsztatach. Wreszcie udało mi się kupić bardko, na którym utkałam taką właśnie krajkę.

Praca była samą przyjemnością i wygląda na to, że wpadnę w kolejne uzależnienie.

nula - Nie 28 Gru, 2014 21:27

gratulacje - krajka świetna cool
szkoda, że nie można powiększyć zdjęć, bo chętnie bym pooglądała szczegóły

ewa.zenkowa napisał/a:
Wreszcie udało mi się kupić bardko,

możesz napisać coś więcej ? jak to wygląda ?
tkanie kojarzy mi się z krosnem - a tego określenia nie znam....

ewa.zenkowa - Nie 28 Gru, 2014 22:01

Już wyjaśniam. Bardko to jest ta brązowa ozdobna ramka. Umożliwia tkanie wąskich pasków, takich jak moja krajka 1,8 cm, bez krosna. Obejrzyj ten filmik, świetnie pokazuje jak to działa. https://www.youtube.com/watch?v=NcW-VLjjAPY
Technika jest dość prymitywna, ale daje sporo możliwości, nie jest kosztowna (to nie krosno, które potrafi sporo kosztować). Jedynym ograniczeniem jest szerokość wyrobu. Moje bardko jest małe ma 18 szczelin, ale są i większe.

nula - Nie 28 Gru, 2014 22:25

bardzo Ci dziękuję za odpowiedź love
filmik sobie zapisałam - był czas, kiedy syn mnie męczył, żebyśmy się nauczyli tkać krajki,
ale nie wiedzieliśmy jak się do tego zabrać
teraz już wiem na czym to polega wesoło mi

Madzia - Nie 28 Gru, 2014 22:38

Tkanie też mnie pociąga, może kiedyś....?

Fajnie utkać sobie taką krajkę! cool cool cool

ewa.zenkowa - Nie 28 Gru, 2014 23:15

Tak, tkanie wciąga niestety. Dlatego niestety, że krosno jakie bym chciała to minimum 900 zł + jeszcze trochę na niezbędne wyposażenie. A w dodatku w toku są ukochane zajęcia: filcowanie, papierowa wiklina, robótki na drutach czekają. Włóczki nie wiadomo jakim cudem mnożą się jak króliki. Kiedy ja to wszystko zrobię ?
ewa.zenkowa - Sob 03 Sty, 2015 14:32
Temat postu: Tkania krajek ciąg dalszy
Moje bardko świetnie się sprawuje i mam nową krajkę