To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełn± wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miło¶ników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Pieczywo - Irlandzki chlob sodowz

joana - Wto 15 Kwi, 2014 16:48
Temat postu: Irlandzki chlob sodowz
Znalazłam w jakim¶ czasopi¶mie ciekawy przepis na "Irlandzki chleb sodowy"
W przepisie dziwne wydawało mi sie poł±czenie rodzynek i kminku, ale wypróbowałam. Jest na prawde dobry, ¶wietnie smakuje z masłem lub z białym serkiem czy tylko z dżemem. Pyszny do herbaty lub kawy. Dla chętnych podaję przepis:
Na 20 porcji:
1. W dużej misce wymieszać: 1/3 szklanki cukru,4 szklanki m±ki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczysz. niepełn± łyżeczkę soli, 2 szklanki rodzynek i łyżkę kminku
2. W mniejszej misce wymieszać: 2 lekko ubite całe jajka, 1 i 1/4 szklanki ma¶lanki (dałam kefir bo u nas trudno o ma¶lankę) i 1 szklankę kwa¶nej ¶mietany.
Wymieszać to z suchymi składnikami aż nie będzie grudek (robiłam to mikserem). Ciasto lekko oprószyć m±k± i zagniatać w misce 10-12 razy (też robiłam mikserem). Ciasto powinno być lepkie. 3. Ciasto przekładam do wysmarowanej masłem ¶redniej tortownicy, lekko przygniatam dłoni± (żeby ¶rodka nie wybrzuszyło za bardzo). Wierzch oprószyć łyżeczk± m±ki. Wstawic do piekarnika o temp 180 stopni C i piec ok 60-75min. I tyle.
Ciasto-chlebek robi sie bardzo szybko i - jak u mnie - znika również szybko. Smacznego.