Problemy, pytania - Pomocy przy Vitamin D
margolina - Nie 29 Wrz, 2013 10:40 Temat postu: Pomocy przy Vitamin D Witam serdecznie:)
Potrzebuję Waszej pomocy, bo utknęłam w jednym miejscu. Zrobiłam już górę i rozdzieliłam na rękawy i resztę, zaczęłam robić rzędy skrócone ale ten klin ma za duży kąt i nie wiem jak mam robić dalej. Jeżeli któraś z Was robiła Vitamin D i byłaby skłonna mi pomóc, to prześlę na maila te trzy zdania z którymi mam problem, bo opublikować ich tutaj chyba nie mogę.
Z góry serdecznie dziękuję:)
margolina
Ada - Nie 29 Wrz, 2013 13:58
Rozumiem, że nie możesz umieścić opisu, ale fotkę lub link do niego chyba możesz.
Nie każdy wie o co chodzi. Jak się wpisze w Google Vitamin D, to.......
margolina - Nie 29 Wrz, 2013 14:05
Faktycznie, już naprawiam błąd
http://www.ravelry.com/patterns/library/vitamin-d
Ada - Nie 29 Wrz, 2013 14:19
Wydaje mi się, że te 3 zdania, to możesz opublikować. Będzie więcej osób wtajemniczonych, a tym samym mam nadzieję więcej do pomocy.
margolina - Nie 29 Wrz, 2013 14:50
To jest ten frabment:
p to 4 sts past left m, w&t
( ja zrobiłam 4 oczka za lewym markerem, zawinęłam i odwróciłam)
Repeat last 4 short rows 8 more times, turning 3 sts past previous turn* each time.
*Be careful to count 3 sts past the previous turn, not wrap, this means you turn 2 sts past the wrap here.
jola373 - Pon 30 Wrz, 2013 00:27
margolina, robiłam ten sweterek z sonaty - jest bardziej lejąca, cięższa od wełny, którą wcześniej zaczęłam, ale nie skończyłam, bo niespecjanie się układał.
Opis miałam po rosyjsku - angielskiego nie znam, więc może przetłumaczysz ten fragment, żebym mogła pomóc.
margolina - Pon 30 Wrz, 2013 10:32
Dziękuję za chęć pomocy.
Czerwona Vitaminka piękna. Ja robię z alpaki dropsa i zobaczymy ja wyjdzie.
Fragmentu nie mogę dosłownie przetłumaczyć bo właśnie go nie rozumiem . Chodzi o moment, gdzie po raz pierwszy robimy rzędy skrócone. Powinnam wydłużać te rzędy dodając w którymś momencie oczka, ale nie wiem w którym. Jeżeli dobrze zrozumiałam, to dodaję odpowiednio oczka po bokach, później 3o. prawe i zawrót, następnie zrobiłam lewe 4o.za lewym markerem i zawrót , później odpowiednio dodane na bokach i 7o. prawych i zawrót, i znów same lewe aż do lewego markera i 7o za nim i zawrót i teraz nie wiem.
Ada - Pon 30 Wrz, 2013 17:17
Mogę przetłumaczyć Ci te 4 skrócone rzędy:
1 rząd /PS/: o. prawe do lewego markera /LM/, dodać 1o. z poprzecznej nitki na prawo /M1R/, marker /M/, dalej o. prawe do prawego markera /PM/, marker /M/, dodać 1o. z poprz. nitki na lewo /M1L/, 3o. prawe /3p/, owinąć nitką następne oczko i odwrócić robótkę.
2 rząd /LS/: o. lewe do LM, M, 4p, owinąć nitką następne oczko i odwrócić robótkę.
3 rząd /PS/: o. prawe do LM, M, o. prawe do PM, 7p, owinąć nitką następne oczko i odwrócić robótkę.
4 rząd /LS/: o.lewe do LM, M, 7p., owinąć nitką następne oczko i odwrócić robótkę.
Powtórzyć te 4 rzędy 7[8....] razy, za każdym razem odwracać robótkę w odl. 3o. od poprzedniego powrotu. W następnym rzędzie przerabiać owiniętą oczko wraz z owijką jako 1 oczko.
Ostatnie 2 powroty będą w odległości 15[16...] od brzegu.
Razem = 32[36...] skróconych rzędów.
Razem = 71[79...] na każdym przodzie.
Dalej są kolejne skrócone rzędy.
jola373 - Pon 30 Wrz, 2013 17:34
margolina, nie wiem który Ty rozmiar robisz, ja robiłam M2,
1 skrócony rząd (prawa strona robótki):
robić prawe oczka do lewego markera bocznego szwu,
zrobić dodatkowe oczko (czyli dodajesz) z oczka na prawym drucie, marker, dalej robić prawymi oczkami do prawego markera bocznego szwu, marker, dodać 1 oczko z lewe strony, 3 prawe, owinąć nitkę wokół następnego oczka i odwrócić robótkę na drugą stronę.
potem są jeszcze opisane skrócone rzędy: drugi, trzeci i czwarty.
Dalej pisze, żeby te cztery skrócone rzędy powtórzyć jeszcze 7(8: 8: 8 razy
O to Ci chodziło?
margolina - Wto 01 Paź, 2013 11:54
Bardzo serdecznie dziękuję za pomoc. Chodziło mi o te nieszczęsne trzy oczka za nawrotami. Powinno się wszystko zgadzać. Jeszcze raz baaaaaaaaaaaaaardzo dziękuję:)
|
|
|