To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełn± wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miło¶ników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Papierowe cuda - Twórcze wykorzystanie makulatury

mroczka - Sob 24 Sie, 2013 14:55
Temat postu: Twórcze wykorzystanie makulatury
Ostatnio często ogl±dam z moim synkiem program dla dzieci ArtAttack, gdzie pokazywane s± kursy na różne proste figurki i inne rzeczy dla maluchów. Zaciekawiło mnie w jak prosty sposób można zrobić różnego rodzaju figurki z papieru i przyznam, że sama bym na to nie wpadła Very Happy. Postanowiłam wykorzystać te pomysły i zrobić inne dekoracje typu wianki, księżyce w ten sam sposób i jestem zachwycona efektem.
Żeby zrobić wianek najpierw uformowałam stare gazety tak by tworzyły koło, dałam kilka warstw tych gazet, a następnie dokładnie okleiłam je ta¶m± klej±c±, potem zrobiłam klej z m±ki i wody (łyżeczka m±ki zwykłej, łyżeczka m±ki ziemniaczanej wymieszać w odrobinie zimnej wody, zalać niecał± szklank± wrz±tku i wymieszać). Wianek na przemian smarowałam swoim klejem pędzelkiem lub rękami, a następnie oklejałam paskami gazet i tak kilka, kilkana¶cie warstw, aż uzyskamy poż±dany efekt, czyli w tym przypadku w miarę równe, grubsze koło. Tak zrobion± figurkę trzeba posuszyć dzień lub więcej, ja akurat wystawiłam na słońce i po całym dniu suszenia były ok. Następnie można pomalować farbami, czy spryskać lakierami, lub też owin±ć wst±żkami czy materiałami i udekorować. Jak dla mnie bomba, bo zdecydowanie mniej czasochłonne niż papierowa wiklina na przykład. W ten sposób zrobiłam dzi¶ bożonarodzeniowy księżyc mikołaj, jak będę miała zdjęcia to się pochwalę Very Happy.

Awenturyn - Sob 24 Sie, 2013 20:45

jestem ciekawa więc czekam na fotki
kabyr - Sob 24 Sie, 2013 22:13

Ja też cmoknięcie
Jarka - Nie 25 Sie, 2013 07:48

kabyr napisał/a:
Ja też
hopla hopla
Runa - Nie 25 Sie, 2013 08:23

I ja jestem ciekawa, chętnie wykorzystywałabym taki materiał z moj± starsza cór± Smile W jakiej stacji jest ten program?
mięta - Nie 25 Sie, 2013 13:26

Ten program należy do Disney'a . Jest kilka ciekawych propozycji na ich stronie
http://www.disney.pl/disney-junior/art-attack

mroczka - Pon 26 Sie, 2013 09:05

Witam, na dzi¶ mam fotki księżyca, bo wianek na razie leży i czeka aż go udekoruje Very Happy.
Do zrobienia księżyca zainspirował mnie kurs pani Anny Krućko, jednak mój księżyc nie jest z papierowej wikliny, a wyżej opisanej metody, owinięty czerwonym materiałem.

Awenturyn - Pon 26 Sie, 2013 20:52

fajny cool
Pysiatom - Czw 29 Sie, 2013 13:46

¦liczny. brawo brawo brawo
japoneczka01 - Czw 11 Wrz, 2014 08:01

Mroczka - ten mikołajowy księżyc to miał być na jak±¶ erotyczn± dekorację?
niezapominajka - Czw 11 Wrz, 2014 11:29

japoneczka01 napisał/a:
Mroczka - ten mikołajowy księżyc to miał być na jak±¶ erotyczn± dekorację?

zebalek oj, kudłate my¶li koleżance chodz± po głowie.

japoneczka01 - Czw 11 Wrz, 2014 11:50

Ale on ma dolny róg bardzo podobny do ........ rotfl