Filcowanie - [filcowanie] Prośba do filcujących
dubo123 - Czw 22 Sie, 2013 10:44 Temat postu: [filcowanie] Prośba do filcujących Może jakaś dobra duszyczka podpowie mi ile w przybliżeniu powinnam mieć czesanki,
na wykonanie torby o wymiarach 50/40 cm bez dodatków.
dubo123 - Czw 22 Sie, 2013 14:22
Bardzo mi zależy na podpowiedzi. Chcę zamówić czesankę i nie mam pojęcia ile jej potrzeba.
netti - Wto 31 Gru, 2013 19:44
a ja też mam prośbę do filcujących bo ta sztuka mnie przerasta.. W instruktażu do robienia poduszki (płaskiej) do koronki klockowej jest, że trzeba użyć wełnianych kocy jako tej "miękkiej" części. pisali że trzeba to potraktować przed wykrojeniem gorącą wodą czyli z mojego doświadczenia dość przykrego z wełnianymi swetrami, wspomniane koce się sfilcują w gęstą derkę zmniejszając swój rozmiar dość znacznie xD Potem się z takiego materialu wycina odpowiednie koła i przykleja w jakiś bliżej mi nie znany jeszcze sposób. ma to tworzyć idealnie gładką płaską powierzchnię. Moje pytanie brzmi: jak to wszystko zrobić zeby nie ponieść zbyt wielkich strat w ludziach i inwentarzu? i dlaczego napisali że koce muszą być 100% wełna bez dodatku akrylu? koce to bym nabyła w paryżewie na wyprzedaży za złotówkę ale na dotyk to nei wiem czy rozpoznam czy to 100% wełna..
|
|
|