To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Filcowanie - Jak zrobić łatkę z filcu na dziurawy kocyk?

LidkaM - Pią 14 Gru, 2012 21:16
Temat postu: Jak zrobić łatkę z filcu na dziurawy kocyk?
Po dzisiejszym spacerku z nianią Michał wrócił do domu z dziurawym kocykiem. Przytarli go kółkiem od wózka, zrobiła się dziura. Szkoda mi tego kocyka bo fajny, ciepły, milusi, porządny. Wymyśliłam, że zrobię w tym miejscu łatkę z filcu w kształcie może jakiegoś misiaczka, może innego dziecięcego stwora. Dziurka ma średnicę ok. 3 cm + ok 1 cm przetartego włosia wokół dziury. Przynajmniej tak dużą łatkę powinnam zrobić.
Czy filc dekoracyjny w akruszach się do tego nadaje? Czy mogę wyciąć coś z niego i przyszyć?
Jak myślicie?
I jak się do tego zabrać, nigdy w życiu nie robiłam żadnej łatki, nawet nie wiem skąd wzór wziąć na taką łatkę, na własną inwencję twórczą nawet nie liczę.

Krakowianka - Pią 14 Gru, 2012 23:20

ja nie robiłabym łatki z filcu ale z czegoś równie miłego jak kocyk, jakaś "misiowata" bawełna
np. z niepotrzebnych ubranek dziecięcych lub jakiś welurek??
najpierw naszyłabym łatkę z jednej i drugiej stronie kocyka ze sztywniejszego płócienka np.pościelowy kawałek tak by zacerować dziurę potem trzeba poszukać szablonu aplikacji np w książeczkach do malowania dla dzieci lub w necie wpisując np kotek , przenieść szablon na podklejony flizeliną kawałek tkaniny z której ma być aplikacja wyciąć, przyszyć ręcznie lub na maszynie,luuub .....kupić gotową aplikację w pasmanterii????

LidkaM - Pią 14 Gru, 2012 23:42

Krakowianka napisał/a:
luuub .....kupić gotową aplikację w pasmanterii????

Eeeeee.... te odpadają. Nie podobają się.

Dzięki za rady, muszę rozejrzeć się w posiadanych resztkach, może coś uda się wymyśleć.
No i ...
dlaczego nie wpadłam na to, że wzór może być nawet ze zwykłej kolorowanki dla dzieci? puknąć się

Co dwie głowy to nie jedna. Dziękuję! cmoknięcie

Krakowianka - Śro 17 Kwi, 2013 23:10

coś dla nielubiących cerowania skarpet hahahihi a swoją drogą czy ktoś jeszcze ceruje??? puknąć się
http://katrai.ru/post270313416/