To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nasze prace - Debiut

kulejeczka - Wto 27 Lis, 2012 06:11
Temat postu: Debiut
Zaczęłam swój pierwszy obrusik hopla
Haniaga - Wto 27 Lis, 2012 12:02

kwiatek dla ciebie
witam serdecznie jeszcze raz wśród nas.

Czy szyjesz pokazywany i planowany obrusik, czy coś może innego?
Jak Ci idzie?

Pozdrawiam
Hania

elapok - Wto 27 Lis, 2012 13:03

Jaki to będzie obrusik?
kulejeczka - Wto 27 Lis, 2012 13:21

Szyję ten zaplanowany, zaczęłam wczoraj, robi się świetnie, bardzo wdzięczny ten haft.
Elapok - w temacie Nikusa, chyba na 28 stronie jest ten obrusik, ale w formie serwetki, ja go powiększyłam. Jak będzie widać jakiś większy postęp, to postaram się wstawić zdjęcie. Pozdrawiam

Nikus4 - Śro 28 Lis, 2012 11:16

Kulejeczka witamy cię w naszej małej grubce hardangerującej. Cieszę się, że będziesz tu z nami. Jeżeli coś nie będziesz wiedzieć to pisz i pytaj nie błądź sama. cmoknięcie
Halina46 - Śro 28 Lis, 2012 11:28

Ja tez Cie witam Kulejeczko.
Wstaw fotkie swojej robótki, to nic ze jeszcze jest mało.

kulejeczka - Śro 28 Lis, 2012 14:41

Ale mam naprawdę bardzo mało. Późno wracam z pracy i najwyżej godzinkę mogę pohaftować. W weekend, jak będę mieć więcej czasu to spróbuję wstawić jakieś zdjęcie. bye bye
alszka - Śro 28 Lis, 2012 15:45

Cześć kulejeczko cmoknięcie
Widzę, że jesteśmy w podobnym momencie - ja też właśnie uczę się hardangera z nieocenioną pomocą mistrzyni Nikus4 (buziak dla Danusi love). Fajnie, że jest ktoś jeszcze początkujący. Może będziemy mogły się wzajemnie motywować i dopingować radocha

kulejeczka - Pią 30 Lis, 2012 07:55

No i źle policzyłam bloczki i muszę kawałek spruć. Jak tak dalej pójdzie, to chyba nigdy nie skończę. wściekły
kulejeczka - Pią 30 Lis, 2012 07:57

Witaj alszka! Całkiem fajny ten haft, prawda? Tylko trzeba bardzo uważać z liczeniem. A co ładnego haftujesz bye
alszka - Pią 30 Lis, 2012 10:18

Hihi, mnie też tak idzie - co chwilę gdzieś coś źle policzę, albo zdarzyło mi się też bloczki robić nie w tę stronę, to znaczy zamiast kolejny bloczek po skosie zrobić nitkami prostopadłymi do poprzedniego, to robiłam równoległymi... hahahihi I znowu prucie, ale takie już widać uroki początków radocha
Ja do tej pory zrobiłam serwetkę z bratkami - tę z wspólnego haftowania, a teraz robię bieżnik świąteczny, choć wątpliwe, czy skończę go na święta. Ale to mi nie przeszkadza. Udało mi się odkopać jedyne zdjęcia tej serwetki, więc założyłam już własny wątek:
http://maranciaki.pl/foru...=487098#487098c
A masz rację, to jest bardzo przyjemny haft do robienia - tylko trzeba liczyć wesoło mi
A Ty co haftujesz obecnie? Wstaw jakieś zdjęcie, jak masz taką możliwość cmoknięcie

kulejeczka - Nie 02 Gru, 2012 18:22

Jak obiecałam wstawiam kawałek mojego obrusika Very Happy

Haniaga - Nie 02 Gru, 2012 19:42

Pierwsza praca i ogromne wyzwanie. Jestem pod wrażeniem. uklon

Chyba sporo powiększyłaś oryginał? Wygląda na całkiem spory obrusik.
Przepiękny kolor. A bloczki i inne elementy piękne ,równiutkie . brawo

Pomocnik śliczniutki.

Pozdrawiam
Hania

kulejeczka - Pon 03 Gru, 2012 06:56

W oryginale była to serwetka 36x36. Powiększyłam troszkę więcej niż dwa razy, wyszło 80x80. A pomocniczka ma trzy lata i jest przykładem, że w życiu trzeba mieć szczęście. Znalazłam ją w zaspie śniegu, bo ktoś ją wyrzucił. Była tak mała, że mieściła się na dłoni i zamiast zamarznąć na śmierć wylądowała pod kołdrą i jest uwielbianym domownikiem. cmoknięcie
Halina46 - Pon 03 Gru, 2012 14:54

Obrusik będzie bardzo piękny, bo to co juz jest zrobione jest poprostu cudowne.
alszka - Pon 03 Gru, 2012 15:14

No jeśli to jest pierwsza praca to szczęka szczęka szczęka Po prostu cudo cool I akurat moja ulubiona kolorystyka brawo brawo brawo Aż strach się bać, jakie piękności będą następne radocha
alutka171 - Pon 03 Gru, 2012 23:26

pięknie uklon brawo brawo
kulejeczka - Wto 04 Gru, 2012 06:50

Dziękuję wam bardzo za pochwały. Jest to pierwsza serwetka hardangerowa, ale haftuję różnymi technikami odkąd skończyłam 6 lat, więc mam trochę wprawy i zazwyczaj wychodzi mi równo, ale moja mama trzyma wszystkie moje wypocinki z dziecinnych lat i niektórymi naprawdę można straszyć (mama nie chce ich wyrzucić, bo jak mówi "jeść nie wołają, to jej nie przeszkadza że sobie leżą"). radocha
elapok - Wto 04 Gru, 2012 17:38

Piękny kolor i spory rozmiar
Nikus4 - Wto 04 Gru, 2012 19:26

Obrusik będzie ładny ale czeka cię dużo pracy i cierpliwości. Mam nadzieje, że jej ci nie zabraknie. love
kulejeczka - Śro 05 Gru, 2012 06:48

Cierpliwości chyba mam dużo. Zdarzało mi się wyszywać krzyżykami obraz przez 1,5 roku. Ten obrusik wyceniam na ok. 2 miesiące. bye bye
kulejeczka - Czw 13 Gru, 2012 08:40

Czy możecie mi powiedzieć, jak wycinacie niteczki. Wydaje mi się, że niezbyt ładnie to wychodzi, trochę wystają końcówki przy bloczkach , próbowała i na prawej i na lewej stronie. Może po upraniu i uprasowaniu nie będzie tego widać. I jeszcze jedno pytanie - serwety hardangerowe się krochmali czy nie? radocha
Nikus4 - Czw 13 Gru, 2012 15:10

Krochmali się! ja krochmale tak średnio nie za mocno.
Jeśli chodzi o wycinanie nitek to często piszą dziewczyny że wystają niteczki. Po prostu musisz blisko bloczka przecinać niteczki. Nie bać się, bloczek się nie popruje. cool

kulejeczka - Czw 13 Gru, 2012 19:25

Nikus wycinam bardzo blisko, a nawet wchodzę pomiędzy nitki bloczka i mimo wszystko coś wystaje, a może to tak ma być a tylko jestem przewrażliwiona. Jak skończę (w styczniu mam nadzieję), to wstawię zdjęcia i zobaczysz, czy jest dobrze, czy nie. A o krochmalenie pytam, bo tkanina dosyć gruba, sztywna nawet była na początku, ale po tak długim czasie miętolenia już zbyt sztywna nie jest. cmoknięcie
elapok - Pią 14 Gru, 2012 15:08

Krochmalenie uzależniam od materiału, te sztywne to nie krochmalę, ale czasem robię na bardziej wiotkich to wtedy tak.